Вчені з'ясували, які дерева найкраще захищають від ультрафіолету

Канадські дослідники з'ясували, що тінь від кленів відмінно оберігає від ультрафіолетового випромінювання

Згідно з науковими дослідженнями, найкраще від ультрафіолетового впливу захищає пурпурний королівський клен Acer platanoides. А також з цим завданням непогано справляються дуб і бук, передає видання vokrugsveta.

Фахівці, які провели це дослідження, опублікували його результати в журналі Urban Forestry & Urban Greening. Щоб це з'ясувати, їм знадобилося вивчити сонцезахисні якості 64 дерев 16 порід.

Експеримент зайняв два роки, протягом яких учені спостерігали за потужністю ультрафіолетового випромінювання в тіні дерев і на відкритому просторі.

Одна з авторів дослідження Сіваджанані Сівараджа, яка працює в Університеті Торонто, розповіла, що дерева - ніщо інше, як елемент інфраструктури охорони здоров'я. Тому зміни клімату останні кілька років привели до того, що літо стає більш спекотним і тривалим. Також дуже важливо почати оцінювати захисні можливості дерев вже зараз, щоб віддати перевагу тим породам дерев, які найкраще захищають від ультрафіолету.

Ще експерт додала, що в місті, де багато бетонних стін і дорожнього покриття, потрібно значно розширити площі з зеленими насадженнями. Оскільки листя може убезпечити від інтенсивного впливу сонячних променів.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, вчені змогли побачити кольору, недоступні людському оку.