Вчені з'ясували скільки важить імунітет людини

Дослідження вчених показує, де міститься найбільша кількість клітин імунної системи та яка загальна маса імунітету в організмі людини.

Імунна система людини складається з різноманітних клітин, які створені для боротьби проти чужорідних тіл. Згідно з дослідженням вчених загальна кількість таких клітин в організмі людини становить 1,8 трлн клітин, що відповідає масі близько 1,2 кг. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Science Alert.

Вчені з Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі були незадоволені попередніми оцінками ваги імунної системи, яка в різних дослідженнях показували дуже відмінні результати.

Науковці у своїй роботі виміряли кількість клітин імунної системи в різних тканинах та органах людини та прийшли до висновку, що чоловік вагою близько 70 кг і віком 20-30 років має 1,8 млн клітин імунітету, тобто 1,2 кг. Таким чином захист організму людини має вагу середнього ананаса.

Жінка того ж віку з вагою 60 кг буде мати 1,5 трлн імунних клітин, що відповідає 1 кг імунітету. Для дитини віком 10 років вага імунних клітин сягатиме 600 грамів, а кількість їх буде відповідати 1 трлн.

Вчені у своїх дослідженнях також виявили, що лімфоцити, які виробляють антитіла для нейтралізації патогенів становлять близько 40% від усіх імунних клітин. Однак вони є одними з найменших клітин, тому лімфоцити від маси усієї імунної системи становлять лише 15%.

За словами автора статті Рона Сендера та його колег, імунні клітини, що в 3-10 разів більші ніж лейкоцити - дендритні клітини та тучні клітини складають менш як 20% від загальної кількості імунних клітин, однак щодо маси імунітету - вони відповідають за 60%.

Дослідники стверджують, що у кишечника міститься лише 3% від усіх імунних клітин людини, а в крові їх ще менше – 2%. Вчені вказують, що більшість клітин імунітету в людини міститься у лімфатичних вузлах, кістковому мозку та селезінці.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені розбудили істот з вічної мерзлоти, які там пробули 46 тисяч років.

Також "Коментарі" писали, що МОЗ виявили гепатит А в п’яти областях України.