Вчені визначили найкращий матеріал для саморобних захисних масок

При правильному використанні саморобна маска може замінити респіратор стандарту N95, - дослідження

Група вчених із Чиказького університету (США) назвала матеріали, які найкраще підходять для пошиття захисних масок. Якщо дотримуватися технології і правильно носити таку маску, вона здатна захистити від коронавірусу не гірше, ніж респіратор. Про це йдеться в результатах дослідження, які опублікувало видання phys.org.

Для свого експерименту група вчених на чолі з професором молекулярної інженерії Супратіком Гуфой спорудили спеціальну аерозольну камеру. Там вони пропускали дрібні частинки через різні види тканин, а також їхні комбінації. У підсумку, дослідники знайшли ідеальне поєднання.

Виявилося, що краще за інших аерозольні частинки розміром від 10 нанометрів до 6 мікрометрів, в яких теоретично може мігрувати і коронавірус Covid-19, затримує комбінація з одного щільного шару бавовняної тканини та двох шарів шифону. До слова, шифон можна замінити шовком або ж фланеллю.

За ефективністю така захисна маска схожа на респіратор стандарту N95. Але є умова - вона повинна прилягати до обличчя максимально щільно. Якщо є хоч невеликий зазор, ефективність саморобної маски знижується, мінімум, наполовину.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, як врятувати шкіру, якщо вона страждає від постійного носіння захисної маски.