Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені розгадали таємницю дивної білої речовини на древній мумії з Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розгадали таємницю дивної білої речовини на древній мумії з Китаю

Два десятиліття вчені не могли зрозуміти походження невідомої речовини на муміях віком 3500 років.

сьогодні, 17:55
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Дослідники з Китайської академії наук у Пекіні розгадали таємницю дивної білої речовини, знайденої на древніх муміях, похованих у регіоні Сіньцзян. Згідно з новими дослідженнями, це виявився найдавніший відомий сир у світі, який було створено приблизно 3500 років тому.

Вчені розгадали таємницю дивної білої речовини на древній мумії з Китаю

На китайській мумії виявили сліди сиру. Фото: Wenying Li

Залишки білого матеріалу були виявлені на головах і шиях мумій, знайдених на кладовищі Сяохе в китайській провінції Сіньцзян ще два десятиліття тому.  Довгий час вчені підозрювали, що ця речовина могла мати ферментоване молочне походження, але підтвердити це вдалося лише завдяки сучасним молекулярним методам аналізу.

Команда під керівництвом Цяомей Фу з Китайської академії наук проаналізувала зразки білої речовини та виявила, що вони містять дріжджі, молочнокислі бактерії та білки молока жуйних тварин. Це дозволило ідентифікувати речовину як сир. У зразках були виявлені бактерії Lactobacillus kefiranofaciens та Pichia kudriavzevii, що входять до складу кефірних зерен. Це свідчить про те, що стародавні люди використовували симбіотичні культури бактерій та дріжджів для ферментації молока.

Дослідники зазначили, що сир став блідо-жовтим, крихким і не мав запаху через тисячоліття зберігання. Тести показали наявність ДНК кози та корови, що свідчить про використання різних видів молока для виробництва сиру. Примітно, що продукти не змішували, а зберігали окремо.

"Це найстаріший відомий зразок сиру, коли-небудь знайдений у світі. Такі харчові продукти, як сир, надзвичайно важко зберегти протягом тисяч років, тому це рідкісна та цінна можливість", — сказала авторка дослідження Цяомей Фу.

Знахідка стародавнього сиру відкриває нові горизонти в розумінні раціону та кулінарної культури наших предків. Крім того, секвенування генів бактерій зі зразків показало, що пробіотичні культури могли еволюціонувати протягом 3600 років. Деякі види бактерій, виявлені у стародавньому сирі, мають спільне походження з сучасними кефірними культурами з Тибету. 

Таким чином, відкриття не тільки розширює знання про історію молочних продуктів, а й допомагає вивчати еволюцію мікроорганізмів, що може мати значення для виготовлення сучасних пробіотиків та харчової промисловості.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені розкрили таємницю моторошної мумії-русалки з Японії

Також "Коментарі" писали про споживання сиру у різних країнах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини