Вчені прочитали стародавні таблички Вавилона: їх зміст шокував

Стародавні глиняні таблички з Вавилону були провісниками трагедій та стосувались передбачень лих.

Близько століття спеціалісти намагались розшифрувати глиняні таблички з Вавилону, які були записані понад 3000 років тому. Завдяки штучному інтелекту це вдалось зробити, а їх зміст здивував вчених. У стародавньому послані йдеться про зловісні ознаки смерті та руйнуваннях. Однак для сучасних людей це добре знайомі астрономічні явища.

Команда вчених детально дослідила чотири таблички, які походять зі стародавнього міста Сіппар на території сучасного Іраку. Використавши штучний інтелект дослідники змоги розшифрувати текст та опублікували свою роботу в науковому журналові Journal of Cuneiform Studies.

Виявляється, записані тексти - це спостереження за місячними затемненнями, які у Вавилоні не сприймалися виключно як астрофізичні явища, а пояснювалися впливом злих сил. Згідно з повір'ями того часу, місячні затемнення повинні були бути провісниками трагедії. Більшість текстів стосувались передбачень лих, зокрема вбивств, повстань, поразки у війні, чуми, голоду, посухи, неврожаю та іншого.

"Затемнення під час ранкової варти означає кінець династії. Якщо затемнення раптом повністю затьмарить його центр і раптом стане зовсім ясним: цар помре, а Елам буде знищений", - йдеться на одній з табличок.

Елам – це одна з найдавніших відомих цивілізацій, стародавня країна, яка знаходилась на південному заході Ірану.

Ще одне песимістичне пророцтво говорило про крах, якщо місячне затемнення станеться ввечері.

"Затемнення у вечірній годині означає чуму. Якщо затемнення відбувається неправильно, нічого не врятується, потоп буде усюди", - йдеться в тексті іншої таблички з Вавилону.

Як кажуть автори дослідження тексти були написані астрологами з месопотамської цивілізації, і зараз вони являють собою найдавніші з відомих записів про ознаки місячного затемнення.

"Знаки, що виникають у результаті місячних затемнень, мали велике значення для доброго державного управління та гарно обдуманого уряду. У пізніші періоди є чимало доказів того, що астрологічні спостереження були частиною ретельно розробленого методу захисту короля та регулювання його поведінки відповідно до бажань богів", - вважають вчені.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що штучний інтелект допомагає вченим розшифрувати найдавнішу людську писемність.

Також "Коментарі" писали про те, що вчені зруйнували великий міф про острів Пасхи.