Вчені підрахували, коли на Землі зникне весь кисень

Група дослідників з Технологічного інституту Джорджії (США) та Університету Тохо (Японія) підрахувала, коли кисень зникне з атмосфери Землі

Кисень - життєво необхідний елемент майже для всіх земних істот, в атмосфері його частка становить близько 20-23%. Але через зростання активності Сонця життя на планеті буде під загрозою, оскільки атмосфера позбудеться більшої частини кисню. Вчені підрахували, коли це станеться.

Дослідники з Технологічного інституту Джорджії (США) та Університету Тохо (Японія) з'ясували, що кисню в атмосфері буде ставати все менше. Приблизно через 1,1 млрд років його рівень впаде до 1%, що критично мало для підтримки життя на Землі.

Це станеться через те, що Сонце з "віком" стане яскравішим і буде сильніше нагріватися, що призведе до підвищення температури поверхні планети і руйнування вуглекислого газу в атмосфері. Усе це знищить рослинне життя на Землі, а кисень виділяють саме фотосинтезуючі рослини, в основному дерева і водорості.

Після різкого падіння рівня кисню атмосфера планети буде перенасичена метаном. Також її буде характеризувати низький рівень вуглекислого газу і відсутність озонового шару, тобто наша планета, швидше за все, буде місцем для анаеробних форм життя.

Нагадаємо, якщо раніше освоєння космосу і його колонізація вважалися фантастикою, то зараз дослідники все частіше говорять про це і продумують варіанти для створення автономних людських поселень поза Землею. Крім Марса, вчені запропонували розглянути для колонізації ще і Цереру - карликову планету Сонячної системи.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що через глобальну зміну клімату з лиця Землі можуть зникнути дивовижні і мальовничі місця. Які саме, дізнайтеся в нашому матеріалі.