Вчені назвали спосіб уникнути ускладнень під час коронавірусу
Близько 50% пацієнтів з діагностованим COVID відчувають неприємні симптоми, пов'язані з шлунково-кишковим трактом
Вчені з Бразилії виявили користь дієти, багатої харчовими волокнами, для людей, які хворіють на коронавірус. Вона здатна запобігати запальному процесу й припиняти проникнення SARS-CoV-2 в клітини. Результати дослідження оприлюднили в MedicalXpress, передає "Лента.ру".
Повідомляється, що близько 50% пацієнтів з діагностованим COVID відчувають неприємні симптоми, пов'язані зі шлунково-кишковим трактом. Наприклад, блювота, болі в животі або діарея. Дані симптоми спостерігається в 17,6% важких випадків. За даними вчених, вони можуть бути пов'язані з проникненням вірусів в клітини кишківника. Це призводить до порушення його роботи.
В ході дослідження вченим вдалося визначити, що сполуки, що виробляються мікробіотою кишківника у відповідь на надходження клітковини, зменшують запальні процеси й знижують експресію гена, що сприяє проникненню SARS-CoV-2 в клітини.
Нагадаємо, що люди, які перехворіли на коронавірус, стикаються з рядом ускладнень. Медики стверджують, що перше ускладнення - втрата нюху й смаку. За словами лікарів, їх відсутність може тривати протягом 4-5 місяців після того, як людина одужала від коронавірусу. Але поступово відчуття повернуться. Друга поширена проблема - зміни з боку серцево-судинної системи у вигляді міокардитів. Це може тривати до 2-2,5 місяців. Третє - ураження з боку нижніх кінцівок.
Раніше портал "Коментарі" розповідав, за словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, у МОЗ очікують подальшого збільшення рівня захворюваності на COVID-19 і кількості госпіталізацій протягом найближчого тижня або двох.