Вчені назвали головну небезпеку зміни клімату

Це може торкнутися Північної Америки, Західної Європи, Західної Росії та України

Вчені з Португалії назвали посилення посухи і теплових хвиль головною причиною втрат врожаю в європейських країнах. Про одну з найголовніших небезпек зміни клімату розповіли в профільному журналі Environmental Research Letters, передає "Лента.ру".

В ході дослідження, вчені здійснили детальний аналіз сільгоспвиробництва в 28 країнах Європи в період з 1961 по 2018 рік, зіставивши його з інформацією про екстремальні погодні явища (засухи, теплові хвилі, повені та заморозки). Дослідникам вдалося з'ясувати, що втрати врожаю з 2,2 відсотка за період 1964-1990 роки збільшилися до 7,3 відсотка за 1991-2015 роки.

Фахівці відзначили. що посухи стають більш інтенсивними і частими, при цьому найбільш екстремальні з них демонструють непропорційну суворість.

Згідно з прогнозом вчених, зміна клімату може посилити екстремальні погодні явища, в тому числі спровокує аномальну спеку та посуху. В результаті це завдасть потужного удару по регіонах, в яких зосереджено чверть світового виробництва продуктів харчування, зокрема це може торкнутися Північної Америки, Західної Європи, Західної Росії і України.

Раніше портал "Коментарі" писав, що глобальне потепління - одна з найсерйозніших міжнародних проблем XXI століття. Вчені кажуть, що через зміни клімату може знову позеленіти і зацвісти Арктика. Зважаючи на результати дослідження, експерти припускають, що арктичні види рослинності через зміни кліматичних умов, знову повернуться на північ, і це серйозно змінить зовнішній вигляд Арктичної зони. Регіон може перетворитися з моховий тундри в трав'янисту, а це своєю чергою, призведе до наслідків, які відіб'ються на всій глобальній екосистемі.