Знахідка вчених в Україні перевертає уявлення про древніх людей

Вчені змогли зробити наукове відкриття, яке виявило, що найдавніші сліди існування людини в Європі були знаходятсья в Україні.

У 1980-х роках у селищі Королеве Закарпатської області виявили примітивні знаряддя праці з каменю. Однак в той час технології не дозволяли датувати вік знахідки. Лише у 2024 році вчені дослідили зразки та встановили, що їх вік 1,4 млн років. Це найдавніші сліди існування людей у Європі.

Дослідження про найдавніші сліди існування людей в Європі, які виявились в Україні опублікував науковий журнал Nature.

Вчені вже зробили перші висновки та вказують, що кам'яні знаряддя праці підтверджують теорію, що перші люди заселяли Європу з Кавказу через Карпати, тобто зі сходу континенту йшли на захід.

"Досі не було вагомих доказів міграції зі сходу на захід. Тепер ми їх маємо", - розповів співавтор наукового дослідження український археолог Роман Гарба.

Вченим вдалось зробити наукове відкриття завдяки методу датування на базі космогенних нуклідів. При потраплянні космічних променів, зокрема і сонячних, на об’єктах утворюються рідкісні ізотопи. Завдяки їх кількості вчені змогли визначити вік знайдених знарядь праці у 1,4 млн років.

Таким чином Королево в Закарпатській області стало найдавнішим місцем проживання людей у Європі. Наразі вчені не знайшли рештки скелетів цих мешканців, однак припускають, що кам'яні знаряддя праці належали людині прямоходячій (Homo erectus).

Найдавнішими знахідками існування людини у Європі до знайдених в Україні, були кам'яні знаряддя у Франції та Іспанії віком 1,1-1,2 млн років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, як виглядала людина, яка жила на території України 10 тисяч років тому.

Також "Коментарі" писали, що вчені знайшли найдавніший фрагмент скам'янілої шкіри.