В США науковці навчилися переробляти пластик на корисний ресурс

Науковці з Америки знайшли новий спосіб переробки пластику

Науковці знайшли застосування використаному пластику. Шкідливі відходи було перетворено в рідке реактивне паливо та мастильні матеріали. Новий процес є більш енергоефективним, ніж наявні методи, і триває приблизно годину. Про це повідомляє Аcademic Тimes.

Друге життя подарували пластику науковці Вашингтонського університету та Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії.

В якості каталізатора дослідники застосували рутеній із загальновживаним розчинником гексаном.

Процес показав 90% ефективності. Вчені заявляють, що таким чином з пластику можна виробляти не тільки паливо, а й широкий спектр інших продуктів.

Варто зазначити, що зараз стандартним способом хімічної переробки пластику є піроліз - хімічна реакція, під час якої органічні сполуки розпадаються. Проте для цього способу потрібні високі температури (більш як 400 градусів Цельсія). Натомість для нового методу достатньо від 200 до 220 градусів Цельсія.

Зауважимо, що забруднення пластиком зараз є ​​однією з найгостріших екологічних криз у світі. Тому дослідники по всій планеті шукають альтернативні способи переробки цих відходів.

Раніше повідомлялося, що вчені з Великобританії в ході масштабного дослідження з'ясували, які морепродукти містять найбільше мікропластику. Експерти проаналізували звіти про мікропластичне забруднення риб, ракоподібних та молюсків, зроблені за останні шість років, і з'ясували, хто з морських жителів має рекордну кількість дрібних частинок пластика. Детальніше про це дізнавайтеся в нашому матеріалі.