У школах України запровадили нове харчування: які страви під забороною

З 1 січня 2022 року в українських школах вводяться нові стандартні харчування: які страви не даватимуть дітям

Українські школи із 2022 року перейшли на нове харчування. Тепер дітей годуватимуть за новими рецептами, які спеціально розробив кухар, переможець шоу "Майстер шеф 5" Євген Клопотенко.

Отже, шеф-кухар розробив для школярів 160 нових страв, у яких обмежив сіль, цукор, натомість збільшив кількість риби, свіжих овочів та м'яса. На перше школярів радуватимуть різними супами, наприклад, чечевичним, овочевим, супом Мінестроне, капустяником з гарбузом, картопляним крем-супом та іншими.

Серед основних страв у шкільному меню буде пастуший пиріг з куркою, курячі нагетси, шніцель, тушкована капуста з м'ясом та овочами, ліниві голубці, паста Болоньєзе, рибні котлетки тощо.

На гарнір діти отримуватимуть пшеничну кашу, галушки, кус-кус, булгур, рис, гречку, відварену картоплю та інші страви. Серед десертів буде запіканка, пудинг, оладки, цитрусове печиво, тости з яйцем.

А ось під забороною у шкільному меню опинилися сосиски, ковбаси та інше перероблене м'ясо, а також паштети, йогурти, гриби, газовані напої та непастеризовані соки. А ще з раціону дітей прибрали рибні, м'ясні та інші консерви промислового виробництва, окрім пастеризованих соків без додавання цукру та підсолоджувачів.

У школах також заборонено продавати чипси, сухарики, кондитерські вироби, морозиво та інші продукти, які містять харчові концентрати.

Шеф-кухар також особливу увагу приділив дітям із дієтичними потребами. Якщо дитині лікар призначив певну дієту, то заборонені для неї страви зі шкільного меню замінятимуть на дозволені.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що Олена Зеленська, дружина президента України, розповіла, як відбувається реформа шкільного харчування під її керівництвом.