У Києві школярі отримали підручники з зображенням російських військових

У школі замінити підручники поки що нічим

В одній зі шкіл Києва десятикласники отримали підручники з "Захисту Вітчизни", де опубліковане фото російських окупантів. Про це повідомляється в сюжеті 5 каналу, інформує портал "Коментарі".

Так, школярі помітили, що на фото в підручнику зображено двох військових в екіпіруванні, схожим на вороже, а також снайперською гвинтівкою російського виробництва. Якщо перевірити зображення через інтернет, то пошук веде на російські сайти, де пишуть про вороже екіпірування "Ратнік" та автомат АК.

У сюжеті військовослужбовець ЗСУ Олексій “Годзилла” Годзенко пояснив, що на фотографії все вказує на те, що це зброя ворога. Зокрема, бронежилет штурмовий 6Б43, каска 6Б47 – це елементи комплекту “Ратнік”. Також автомат АК 107-ї моделі, яких раніше в Україні не було. Крім того, Олексій зауважує, що в чоловіка позаду в руках російська гвинтівка “Орсіс” Т 5000, виготовлена в Москві.


Фото російських солдатів, яке є в підручниках “Захист Вітчизни”. Скриншот з відео 5 каналу

У Міносвіти і науки наполягають, що ляп зі світлиною – провина не Інституту модернізації змісту освіти, яке затверджує підручники, а видавництва, яке друкувало книжки. Адже комісія, яка дає згоду на допуск книжки до школяра, відповідає за якість лише тексту, а не ілюстрацій.

У школі зазначають, що замінити підручники поки немає чим. У серпні МОН затвердило нову програму “Захисту України” для старшокласників. За нею школярів навчатимуть надавати першу домедичну допомогу, стріляти й керувати дронами.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

У підручнику української мови для 7 класу авторства Анастасії Онатій та Тараса Ткачука надруковано мапу України без Криму. Цей підручник рекомендували до Міносвіти, а друк проводили за державні кошти.

Літературна критикеса та книжкова оглядачка Тетяна Гонченко на ресурсі "Незбутній книгочитун" звернула увагу на підручник з української мови для 7 класу без Кримського півострова.

"Вгадайте, звідки ця карта України без Криму? У шкільних підручниках з української мови для 7 класу (авт. Онатій О. В., Ткачук Т. П.). Це надруковано прямо поруч із текстом гімну України... 2024 року. Рекомендовані Міністерством освіти та науки України", — зазначила Гонченко.