Створено пігулку, яка швидко очищає забруднену воду

Фахівці з Техаського університету створили унікальну пігулку, яка здатна швидко очистити забруднену воду

Американські фахівці представили свою нову розробку – пігулку, здатну за одну годину продезінфікувати літр води та зробити її придатною для пиття.

Вчені повідомляють, що їхня розробка значно спростить життя населенню, яке не має доступу до чистої питної води. Пігулка створена на основі матеріалу гідрогелю з активованим вугіллям. При додаванні у воду вона вивільняє перекис водню і разом з активованим вугіллям нейтралізує бактерії з ефективністю понад 99,999% без побічних продуктів.

Дослідники продовжують свою роботу, щоб зробити засіб ще ефектнішим, вони сподіваються, що в майбутньому така таблетка зможе знищувати різні патогени у воді й при цьому буде доступною для населення.

Згідно з даними ВООЗ, третина населення планети зараз зазнає труднощів із чистою водою, а до 2025 року, якщо не вживати жодних заходів, то у половини населення буде дефіцит питної води.

Нагадаємо, що дослідники із Массачусетського технологічного інституту розповіли, як легко очистити воду на 99%. Вони запропонували використати молоду деревину, так звану ксилему, яка розташовується безпосередньо під корою дерев. Фільтр, створений із цієї деревини, буде ефективно справляється з бактеріями й навіть глиною, в результаті вода стає прозорішою.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що нідерландський еко-активіст винайшов пристрій, який не допустить потрапляння пластику до океанських вод.

Читайте також, що китайська компанія Xiaomi створила "розумний" очищувач води, який здатний взаємодіяти з програмою Mi Home через смартфон.