Скільки людина може прожити без їжі: думка лікаря

Лікар-гастроентеролог Олександра Мизнікова розповіла, що відбувається з тілом людини, коли вонан зовсім позбавлена їжі

При повній відмові від їжі людина деякий час здатна жити і зберігати певну працездатність, але стан її здоров'я буде погіршуватися, а сили зникати. Лікар-гастроентеролог Олександра Мизнікова розповіла, як буде реагувати тіло на відсутність їжі.

До 3-х днів людина відчуватиме постійне відчуття голоду, нездужання і больові відчуття в області живота. До кінця тижня у неї почне знижуватися апетит, можуть спостерігатися скачки тиску і загальна м'язова слабкість. А приблизно до 12-го дня організм людини перебудується, тому що тіло кине всі сили на те, щоб підтримувати роботу найголовніших органів, зокрема серця і мозку. До цього періоду, за словами фахівця, організм вже витратить частину своїх ресурсів і перейде до поїдання себе, у людини почнеться загострення хронічних захворювань.

На третьому тижні стан може уявно покращитися, але відсутність харчування вплине на всі показники здоров'я, в тому числі на тиск і пульс людини. Вона почне мерзнути і впадати у своєрідний анабіоз. До цього часу може початися атрофія м'язів, що викликає хиткість ходи, болі у м'язах, їх слабкість. Виникають проблеми зі свідомістю.

А ось після третього тижня настає критичний етап, який складно подолати людині, яка не має спеціальної підготовки. Настає повне виснаження. Такій людині потрібна буде медична допомога і можливість поповнити свої ресурси.

Спеціаліст зазначила, що якщо людина на повному голодуванні і не приймає воду - проживе днів 10. З доступом до води - до трьох тижнів.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, скільки будуть жити люди у 2100 році.