Сатурн і Юпітер зійдуться рекордно близько з часів Середньовіччя: як це можна побачити

В кінці цього місяця відбудеться рідкісне астрономічне явище

Експерти заявили про те, що 21 грудня цього року ми зможемо побачити щось дійсно неймовірне - Сатурн і Юпітер наблизяться на рекордно близьку відстань один до одного. Щось подібне відбувалося лише за часів Середньовіччя.

Рідкісне астрономічне явище трапиться після заходу, повідомляється в прес-релізі Phys.org. Так, зближення цих двох планет було на світанку 4 березня 1226 року.

"Злиття цих двох планет - це досить рідкісне явище, воно трапляється приблизно раз у 20 років. Але цей випадок точно можна назвати винятковим, тому що планети будуть розташовуватися максимально близько один до одного. Вам доведеться повністю повернутися до світанку, який був 4 березня 1226 року, щоб побачити найбільш близький збіг між цими об'єктами, видимими в нічному небі.

Через годину після заходу сонця люди, які дивляться в небо в Нью-Йорку або Лондоні, виявлять планети ще ближче до горизонту, приблизно на 7,5 градуса і 5,3 градуса відповідно. Глядачам там і в аналогічних широтах буде корисно побачити це рідкісне астрономічне видовище якомога швидше після заходу сонця", - сказав астроном Університету Райса Патрік Хартіган.

16-25 грудня видима відстань між Сатурном і Юпітером становитиме одну п'яту частину діаметра повного Місяця. Це буде виглядати, як злиття двох планет в одну.

Астрономи повідомляють, що спостерігати за неймовірним явищем найкраще в західній частині неба, десь через годину після того, як сяде Сонце. Проте, побачити злиття можна з будь-якої точки на планеті. Але чим ближче до півночі буде людина, тим менше у неї буде часу, щоб спостерігати за цим процесом.

Фахівці також зазначають, що Юпітер і Сатурн настільки яскраві планети, що побачити їх можна навіть в сутінках. Вони додають, що наступне зближення цих двох планет слід очікувати 15 березня 2080 року, а після - у 2400 році.

Як повідомляло видання "Коментарі", жителі Землі в грудні побачать рідкісне космічне явище. З давніх років вчені називали "з'єднання" Юпітера і Сатурна "циклом царів", тому що ці гігантські небесні світила впливають на зміну ер. Очікується, що з цим явищем у світі почнуться соціальні зміни та відновлення економічного порядку.