Головна Новини Суспільство Наука та освіта Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі
commentss НОВИНИ Всі новини

Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі

Серед розробок міношукач, роботехнічний комплекс, вебплатформа для пошуку кіберзлочинців, модулі для захисту бронетехніки

13 серпня 2021, 19:40
Поділіться публікацією:

Школярі з різних областей привезли показати свої розробки для покращення обороноздатності держави на Міжнародний оборонний інвестиційний форум. Про це повідомляють у прес-службі Державного концерну "Укроборонпром".

Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі

Робототехнічний комплекс Володимира Пліти, фото Укроборонпрому

Серед розробок міношукач, роботехнічний комплекс, вебплатформа для пошуку кіберзлочинців та інші. Розповімо про найцікавіші проекти.

Три з них належать учням Політехнічного ліцею Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" (надалі — ліцей).

Одинадцятикласник ліцею Володимир Пліта створив модель робототехнічного комплексу, що дозволить швидко і безпечно розміновувати значні території. Комплекс також буде очищувати землю від осколків.

За його словами такий комплекс стане у пригоді для розмінування полів, доріг, територій без насаджень та будівель. Модель оснащена електромагнітом, що притягує осколки, та тралом, який буде знешкоджувати протипіхотні міни. Хлопець каже, що хотів створити розробку, яка принесе користь.

Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі - фото 2
Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі - фото 3


Ігор Клименко навчається у десятому класі ліцею й захоплюється безпілотниками і дронами. Хлопець розробив унікальний квадрокоптер-міношукач. Поки що прототип його дрону здатен розпізнати міну, позначити її на місцевості та сповістити про знахідку. Через GPS-сигнал дрон буде позначати на мапі координати вибухонебезпечного предмета. Квадрокоптер здатен розпилити фарбу над міною, таким чином позначивши її.

Дрон рухаючись по траєкторії буде визначати металеві об'єкти й передавати сигнал про них на комп'ютер. Відповідне програмне забезпечення зможе розрахувати координати предметів. За словами школяра, це полегшить роботу саперів. Розробник планує створити дрон, що буде детонувати міни, які виявив.

Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі - фото 4
Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі - фото 5


Десятикласник ліцею Павло Шехет знайшов метод захисту військової бронетехніки. Метод Павла заснований на фізиці. Хлопець пропонує наклеювати на броню скляні модулі для того, щоб лазерне наведення розсіювалося. Таким чином буде важче вдарити по бронетехніці. Навіть розбите скло на броні буде виконувати функцію розсіювання світла лазера. Втім, Павло додав, що додаткова маса  скляних модулів може зменшити мобільність бронетехніки.

Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі - фото 6
Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі - фото 7


Юрій Петровський навчається в 11-му класі Глинського навчально-виховного комплексу "ЗОШ І-ІІІ ступенів" Здолбунівської міської ради. Хлопець створив захищену вебплатформу для пошуку кіберзлочинів. Платформа допоможе й у інформаційній війні, адже виявлятиме неприйнятний контент. Платформу вже протестували вінницькі поліціянти відділу протидії кіберзлочинності.

Платформа дозволяє поліціянтам отримувати оперативні відомості про підозрілий контент від користувачів. Для того, щоб надіслати звернення, слід лише заповнити форму. Повідомлення отримають працівники кіберполіції.

Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі - фото 8
Новітні розробки для оборони: які проекти представили українські школярі - фото 9


Зазначимо, що форум пройшов 12 серпня у Національному технічному університеті України "КПІ" імені Ігоря Сікорського. Темою заходу стали перспективи розвитку оборонної промисловості в Україні на період до 2030 року.

Портал "Коментарі" писав, що народні депутати підтримали законопроєкт під номером 3822, який остаточно завершує реформування держконцерну "Укрооборонпром".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини