Мовний експерт розповів, що означає фраза "курчат по осені рахують" та чи доречно її вживати (ВІДЕО)

Люди часто стараються збагатити свою мову різними прислів’ями та фразеологізмами, одне з яких - "курчат по осені рахують", проте його не завжди доречно вживати

Часто у мовленні людей можна почути таку фразу "курчат по осені рахують". Її вживають тоді, коли хтось передчасно радіє першим результатам, не довівши справу до кінця. А підсумки краще підвести, коли справа завершиться. Така народна мудрість прийшла до українців з давнини, коли усю життєві обставини порівнювали з явищами природи. Тепер же у сучасній українські мові філологи радять вживати інші вислови. Про це в ефірі телеканалу "1+1" розповів доцент Київського університету Б.Грінченка Олександр Авраменко. Передає портал "Коментарі".

На думку шанованого в Україні філолога Олександра Авраменка прислів’я "курчат по осені рахують" українці запозичили у росіян. В українській мові є свій відповідник і до того ж не один.

""Що було бачили, що буде - побачимо". Або: "Восени і курчата курми будуть" Або ще: "Восени і горобець багатий". Ці вислови прийшли з давнини. А ось коли хочуть наголосити, що людина мріє про щось взагалі нереальне, то кажуть: "Дурень думкою багатіє", - розповідає про відповідники Олександр Авраменко у відео.

А от щодо значення фрази "курчат по осені рахують", то його найчастіше використовували у тих випадках, коли хтось хотів висловити думку про те, що судити про справи варто за кінцевими результатами. Оскільки не всі курчата, народжені влітку, доживали до осені, тому старожили у селах закликали не радіти великій кількості курчат, що народились, а говорили: "Почекай до осені, а там порахуємо курчат". Так цей вислів із села перейшов на більш глибокі, філософські сенси людського життя.

Читайте також: Кулеба обурений пропозицією Зеленського нести гроші в інтернати: яка причина