До кінця XXI століття в Україні залишиться всього 17,6 млн осіб, - дослідження

Згідно з дослідженням авторитетного видання The Lancet, народжуваність в Україні впаде до 1,7 дитини на жінку

Вчені медичного журналу The Lancet розрахували кількість українців до 2100 року. На жаль, прогноз невтішний: через 80 років в Україні залишиться всього 17,6 млн жителів, тоді як зараз ця цифра перевищує 40 млн осіб, пише видання.

Зазначимо, що прогноз базується на інформації про репродуктивну здатність населення країн, смертність, міграцію та інших показниках бази даних проекту Global Burden of Disease від Всесвітньої організації охорони здоров'я і приватних благодійників, в тому числі фонду Білла і Мелінди Гейтс. Вчені з The Lancet вважають, що в 2064 році в світі буде більше 9,37 млрд осіб, проте після цього населення буде скорочуватися і до кінця століття складе не більше 9-ти млрд. Експерти Вашингтонського університету переконані, що до кінця XXI століття знизиться рівень народжуваності, і в Україні це призведе до чисельності населення у 17,6 млн. Обґрунтували це тим, що зараз бідні країни, до яких зарахували і Україну, дають основний приріст населення. А це, вважають дослідники, призведе до широкого поширення контрацептивів. Таким чином, через 80 років середній рівень народжуваності впаде до 1,7 дитини на жінку.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що, згідно з прогнозами, в 2063 році Великобританія досягне піку в 75 млн, а до 2100 року жителів стане на 4 млн менше. А ось населення країн Африки на південь від Сахари через 80 років може потроїтися до більш ніж 3 млрд осіб. Нігерія стане другою за величиною країною в світі з населенням 791 млн осіб.