Чи вибухне автомобіль, якщо прострелити паливний бак (відео)

Доведеться сильно постаратися, щоб підірвати автомобіль таким чином

Мабуть, це один з найпопулярніших кінематографічних трюків - вибухаючий автомобіль, який злітає в повітря буквально від єдиного попадання кулі в бензобак. Він піднімається в повітря за лічені секунди, а по сторонах ефектно розлітаються його деталі. Але чи дійсно щось подібне може статися і в реальному житті? Давайте швидше це дізнаємося.

Для того, щоб трапився потужний вибух, повинно бути поєднання трьох чинників: горючої речовини, повітря і джерела вогню. Але навіть при наявності всіх, не факт, що машина вибухне. Адже бак в цей момент повинен бути напівпорожнім, в ньому має бути достатньо паливо-повітряної суміші, яку потрібно доповнити вогнем.

Популярний міф вирішили перевірити фахівці концерну "Калашников". Вони розстріляли напівпорожні каністри з дизельним паливом і бензином. Кожну з них вони перевірили трьома пострілами з автомата, використавши патрони 5,45 × 39 мм ПС зі сталевим сердечником, бронебійним і трасируючим боєприпасом, і всі спроби повністю провалилися. Вміст каністри навіть не запалав, що вже там говорити про вибух.

Виходить, що подібний ефект - це кінематографічні хитрощі, які відрізняються від того, що буде відбуватися насправді. Але навіть якщо це і так, повторювати такі експерименти вкрай небезпечно для здоров'я, тому краще спостерігати за ними в черговому захоплюючому бойовику.


Раніше видання "Коментарі" повідомляло, вчені спростували популярний міф з голлівудських фільмів.