Чи можна на літаку обігнути Землю за один політ

Перший кругосвітній політ без дозаправки і без посадок зробили в 1986 році

До того, як у всьому світі почалася пандемія коронавірусу і влада змушена була оголосити карантин, більшість з нас кілька разів на рік літали на відпочинок чи по власним справам. Тому добре відомо, що переліт усередині країни чи в найближчі країни займає менше 4 годин, а якщо ж це рейс через океан, то політ може зайняти близько 10 годин. Вчені вирішили дізнатися, а чи вийде облетіти нашу планету за один політ, без будь-яких зупинок?

Вони з'ясували, що подібний експеримент уже був: перша кругосвітня подорож на літаку без посадки була зроблена в 1949 році. Стратегічний бомбардувальник 43-й бомбардувальної групи ВПС армії США Boeing B-50 Superfortress з екіпажем з 14 осіб вилетів з авіабази Касвелл. Він пролетів 37 742 км, і знадобилося йому на це 94 години. Але є один нюанс: тоді літак дозаправляти цілих чотири рази.

А ось перший політ без дозаправки і без посадок зробили в 1986 році. Два пілоти Дік Рутан і Джина Ігер зважилися на такий сміливий крок, щоб встановити новий рекорд. Вони вирушили в подорож на Rutan Model 76 Voyager - довжина його крила була більше 33 метрів, а два мотора загальною потужністю 240 кінських сил дали можливість пролетіти понад 40 000 кілометрів, витративши 3 тонни палива. Але для цього знадобилося чимала кількість часу - 9 днів.

Справжній технологічний прорив стався в 2005, коли американський бізнесмен і льотчик Стів Фоссет обігнув земну кулю за 67 годин. Для цього була створена нова потужна модель літака - Virgin Atlantic GlobalFlyer, яка пересувалася з середньою швидкістю в 590 км / ч.

Також видання "Коментарі" розповість, як буде виглядати наша планета без океанів.