Археологи знайшли мумію тварини, яка змінює уявлення про цивілізацію

Виявилося, що єгиптяни муміфікували левеня

Фахівці знайшли гробницю жерця в храмовому комплексі Бубастеум в Саккарі, який служив ще при третьому фараоні Неферіркара. Але крім знайденої гробниці, вони також виявили шахту, яка була заповнена муміфікованими кішками.

Вчені впевнені в тому, що тварини були принесені в жертву богині Бастет. Але одна кішка дуже відрізнялася від всіх інших, тому експерти відразу ж звернули на неї увагу. Один з археологів Ахмет Мансур зазначив, що ніколи раніше не бачив нічого подібного. Як з'ясувалося трохи пізніше, це була зовсім не кішка.

"Вперше в історії муміфікації у нас в Саккарі з'явився лев. Муміфікований лев. Це просто неймовірно, тому що у нас є свідчення про "левові катакомби", і ми роками шукали їх", - розповідає професор єгиптології Салимі Ікрам.

Фахівці були вкрай здивовані такій знахідці, адже тепер з її допомогою вони зможуть набагато краще зрозуміти та вивчити давньоєгипетську культуру, релігію, а також економіку. Вони провели науковий аналіз, який підтвердив, що це дійсно останки левеняти.

"Це змінює наші уявлення про те, як стародавні єгиптяни взаємодіяли з дикими тваринами, як вони їх розводили, поклонялися їм і приносили в жертву", - резюмувала професор.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, вчені знайшли можливого предка всіх тварин.