11 мільйонів незаконного збагачення: обвинувальний акт проти нардепа у суді

Нардеп придбав майна на 25 мільйонів, а офіційно мав 14

3 жовтня 2024 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт щодо народного депутата України, якого підозрюють у незаконному збагаченні на суму 11 мільйонів гривень.

Слідчі встановили, що в період з 2020 по 2021 роки депутат придбав активи на суму 25 мільйонів гривень, тоді як його офіційні доходи разом із заощадженнями дружини не перевищували 14 мільйонів. Відповідно, різниця у розмірі 11 мільйонів гривень залишається непоясненою.

До незаконно набутого майна входять три земельні ділянки на Київщині, п’ять квартир у столиці, два нежитлові приміщення та автомобілі Tesla і Mercedes-Benz. Щоб уникнути викриття, депутат оформив більшу частину майна на родичів, але продовжував фактично контролювати його.

2 травня 2024 року депутату офіційно повідомили про підозру за статтею 368-5 Кримінального кодексу України.

Розслідування було ініційоване після публікацій журналістських розслідувань, а також за сприяння Національного агентства з питань запобігання корупції.

Нагадаємо, у центрі нового скандалу – голова шостого Апеляційного адміністративного суду Олена Кузьмішина. Видання Українські новини повідомило, що суддя провела 10 днів на розкішному курорті Сицилії, витративши майже 35 тисяч євро на відпочинок, оминувши заборону про невиїзд посадовців за кордон.

Крім того, “Коментарі” писали, що Слідча антикорупційна прокуратура (САП) підозрює ексзаступника глави Офісу президента у незаконному збагаченні на суму 15,7 млн гривень. Хоча в САП не називають прізвище, йдеться про Андрія Смирнова.