Головна Новини Суспільство Скандали В Офісі президента лобіювати "правки Лозового" може Андрій Смирнов - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

В Офісі президента лобіювати "правки Лозового" може Андрій Смирнов - ЗМІ

"Правки Лозового" допомагають закривати гучні справи, а їх збереження може лобіюватись в Офісі президента.

24 жовтня 2023, 17:52
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

В Україні масово закривають гучні корупційні справи завдяки так званим "правкам Лозового". Лобіювати їхнє збереження у законодавстві може заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. Про це повідомляє видання "Факти". 

В Офісі президента лобіювати "правки Лозового" може Андрій Смирнов - ЗМІ

Заступник керівника Офісу президента Андрій Смірнов. Фото з відкритих джерел

Саме Андрій Смирнов в ОПУ курує судову гілку влади та судову реформу, що є однією з ключових із вимог задля членства України в ЄС. 

На початку лютого 2023 року Смирнов в одному з інтерв’ю заявив, що Верховний Суд України має "змінити формат своєї діяльності й стати судом права". Вже за кілька місяців Верховний Суд "дав добро" на застосування "правок Лозового", а Вищий антикорупційний суд, користуючись цим, почав згортати гучні справи.

Зокрема, через "правки Лозового" ВАКС закрив перший епізод справи проти топ-менеджерів ДТЕК, відомої як "Роттердам+", а також кримінальне провадження за обвинуваченням одеського бізнесмена Вадима Альперіна у зловживаннях на митниці й створенні злочинної організації. 

Наразі існує ризик, що "правки Лозового" можуть допомогти олігарху Ігорю Коломойському уникнути відповідальності у справі про привласнення 9,2 мільярда гривень "ПриватБанку".

Нагадаємо, закон №2147-VIII з поправками депутата від "Радикальної партії" Андрія Лозового Верховна Рада ухвалила 3 жовтня 2017 року. Він скоротив терміни розслідування злочинів і дозволив представникам минулих "олігархічних договорняків" захистити себе від кримінальної відповідальності.

29 вересня 2023 року у Верховній Раді  зареєстрували законопроєкт №10100,  який повністю скасовує "правки Лозового" і встановлює, що тяжкі та особливо тяжкі корупційні злочини під час воєнного стану не мають строків давності.

Як повідомлялось раніше, Національне антикорупційне бюро розслідує кримінальне провадження щодо Смирнова за фактом незаконного збагачення. Як встановила "Українська правда", за 2022 рік брат Андрія Смирнова Ігор придбав апартаменти в елітній новобудові у Львові, земельну ділянку в Карпатах, паркомісце у Києві, Volkswagen Multivan, BMW і мотоцикл. Апартаменти, ділянка та паркомісце, згідно з офіційними документами, були придбані зі знижкою в декілька разів. Брати не змогли дати однозначну відповідь, звідки взялись гроші на придбання, і чому ціни занижені.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини