Церковне свято 9 червня: що не можна робити у цей день

У цей день вшановується пам'ять святого мученика Ферапонта, єпископа Сардійського: головні традиції та заборони

У четвер, 9 червня, православні згадують священномученика Ферапонта, єпископа Сардійського, який в III столітті постраждав через християнство. У народі цей день називають Федорін.. Що сьогодні можна і категорично не можна робити?

Відомо, що священномученик Ферапонт оголосив себе християнським єпископом і хрестив багатьох язичників-еллінів, за що був схоплений та кинутий у в'язницю без їжі та води. Його катували, били, але не змогли зламати. Ферапонт був убитий, а сухі кілки, до яких він був прив'язаний, просочилися кров'ю і дали зелені пагони, внаслідок чого виросли великі дерева. Кажуть, що їхнє листя мало цілющу силу і допомагало людям позбутися хвороб.

У народі 9 червня називають Федорін день на честь мучениці Феодори, яка жила у III-IV століттях. Вона прийняла обітницю безшлюбності, спровокувавши лють у язичників. Дівчину спочатку судили, тому відправили до в'язниці, а потім до публічного будинку. Але вона була врятована одним із воїнів, якого підкорила її стійкість. За такий вчинок він був засуджений до страти, а Феодора добровільно розділила її з ним.

У народі Федору вважають покровителькою домівки. Цього дня, щоб захистити житло та залучити достаток у сім'ю, було заведено ставити у непомітному місці тарілку, миску та чашку з кількома монетками.

Що не можна робити 9 червня?

- дівчатам і жінкам заборонялося цього дня пліткувати. Люди вірили, що чутки, пущені 9 червня, спричинять лихо;

- забороняється сваритися та скандалити;

- не можна прибирати в будинку, особливо мити підлогу, тому що люди вірили, що під віником цього дня ховається Домовик і його можна вимести з дому разом зі сміттям. Тоді можна залишитись без захисника житла;

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, коли 2022 року відзначається Тройця.