Як українці ставляться до переселенців: опитування

Українців опитали, як вони ставляться до тих, хто переїхав з гарячих точок та лінії фронту в інші області

Дослідницька агенція Info Sapiens провела всеукраїнське опитування Омнібус Info Sapiens 12–17 травня 2022 року у співпраці з ExtremeScan. Громадяни відповіли на запитання, як ставляться до переселенців, яку їх поведінку вважають неприйнятною та чи допомагають тим, хто виїхав з інших регіонів. Опитано 1000 людей, максимальна теоретична похибка не перевищує 3,1%.

За результатами дослідження, 61% опитаних відповіли, що ставляться до переселенців позитивно, 25% сприймають переселенців нейтрально, 5% - негативно, 10% - не визначилися.

За регіонами, в північних областях позитивно на адресу переселенців висловилися 60%, в західних - 63%, в центральних - 66%, в південних - 53%, в східних - 55%. Негативно - на заході - 9%, в центрі - 7%, на півдні - 3%. Громадяни, які мали досвід переселення більш схильні до позитивних оцінок таких же українців - 66%, ніж ті, яким не довелося втікати від війни - 60%.

До проявів поведінки переселенців, яку не схвалюють в суспільстві, віднесли похід в кафе, салони краси, безробіття, невдячність, спілкування не українською, погане ставлення до місцевих, неохайність та інші. Частка респондентів, які вважають поведінку переселенців неприйнятною розподілилася наступним чином: відвідування кафе/салонів краси/ майстрів манікюру - 58%; не бажання працювати - 48%; невдячність за допомогу - 48%; спілкування не українською - 48%, не російською - 3%; твердження, що "багаті, а вимагають допомоги" - 47%; погане ставлення до місцевих - 37%; неохайні/смітять - 36%; твердження "не постраждали від війни - просто сіли на голову" - 31%.

65% опитаних повідомили, що надають допомогу переселенцям та постраждалим від війни, з них надають продукти (32%), волонтерять (20%), перераховують кошти - 20%, приносять речі - 6%; надають житло - 14%; не допомагають - 35%. В західних областях - надають продукти 39%; волонтерять - 24%; грошима -24%; здають житло - 21%; надають речі - 6%. В центральних: приносять продукти - 37%; здають житло - 17%; перераховують гроші - 16%; волонтерять - 22%; приносять речі - 7%. В південних областях - допомагають продуктами(29%); грошима -18%; житлом - 8%; речі - 7%; волонтерство - 16%.

Як писав портал "Коментарі", опитування показало ставлення українців до світових лідерів.