Українці знову почали активно залишати Україну: яка головна причина

Російські атаки на енергетичну систему України призвели до збільшення кількості українських біженців за кордоном.

В Україні активізувались міграційні процеси і збільшилась кількість українців, які виїжджають за кордон у період з травня по червень. Основною причиною міграційних рухів стало відключення електроенергії через удари Росії по українській енергетичній інфраструктурі. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на макроогляду НБУ.

Згідно з даними ООН, Україну станом на червень 2024 року залишило 6,6 млн осіб. Як вказує макроогляд Нацбанку, основною причиною міграції українців став дефіцит електроенергії та постійні відключення світла.

Крім того, українські біженці, які перебувають за кордоном усе більше адаптуються до проживання у нових країнах та знаходять роботу. Через ці фактори частка українців, які планують повернутись в Україну у більшості країн ЄС знизилась від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Великий відтік українців за межі України створює нестачу робочої сили на підприємствах. Така ситуація сприяє збільшенню зарплат у приватному секторі, щоб зберегти фахівців та втримати конкуренцію з іншими компаніями.

Також НБУ вказують, що через відключення електроенергії в Україні стали популярні товари автономного живлення. Особливо їх попит зріс у червні. Крім того, у містах під час відключень світла зростає відвідуваність ресторанів та замовлення у сфері доставки.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в "Укренерго" повідомили, коли будуть менше вимикати електроенергію для населення та назвали причину, чому українці довше будуть зі світлом.

Також "Коментарі" писали про те, чому мобільний інтернет погано працює під час вимкнень електроенергії та поради, як його покращити та користуватись мережею у періоди без світла.