ВООЗ закликає країни не вакцинувати населення втретє

У Всесвітній організації з охорони здоров'я просять не робити додаткові щеплення до кінця 2021 року

Не робити ревакцинацію закликала Всесвітня організція з охорони здоров'я і наклала мораторій. Про це повідомив журналістам голова ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус під час виступу в штаб-квартирі в Женеві, пише видання The Guardian.

Голова ВООЗ зауважив, що його обурює той факт, коли ті, хто контролює світові поставки препаратів, думають, що бідні верстви населення повинні задовольнятися залишками вакцин. Аданом Гебреєсус закликав багаті країни і виробників вакцин віддати пріоритет перших вакцин медичним працівникам і вразливим групам населення в третіх країнах.

Минулого місяця ВООЗ закликала ввести мораторій на бустерні вакцини проти коронавірусу до кінця вересня. Це дозволить усунути різку нерівність у розподілі доз між багатими країнами і бідними. Але Тедрос Гебреєсус визнав, що майже нічого не змінилось.

"Тому сьогодні я закликаю продовжити мораторій щонайменше до кінця року", – сказав Тедрос Гебреєсус.

Країни з високим рівнем доходів пообіцяли пожертвувати понад 1 млрд доз вакцини бідним країнам. Насправді ж, реалізувалось 15% цих доз. Тому голова ВООЗ сказав, що їм більше не потрібні обіцянки.

У Білому Домі розкритикували такий вибір голови ВООЗ.

"Ми вважаємо, що тимчасовий мораторій – це неправильний вибір", – сказала прессекретарка адміністрації президента США Джен Дженніфер Псакі.

Вона додала, що США можуть одночасно робити третє щеплення своїм громадянам і надсилати вакцини у менш заможні країни.

Раніше, портал "Коментарі" повідомляв, якими вакцинами колотимуть українців у вересні-жовтні в першу чергу. Це AstraZeneca і Pfizer. В них скоро закінчиться термін придатності.