Головна Новини Суспільство медицина Вакцинація в Україні: неготовність суспільства або провальна інформаційна кампанія
commentss НОВИНИ Всі новини

Вакцинація в Україні: неготовність суспільства або провальна інформаційна кампанія

Експерти розповіли "Коментарям", чому суспільство з обережністю ставиться до вакцинації, а також, кому може бути вигідна ситуація, що склалася

24 лютого 2021, 12:36
Поділіться публікацією:

Сьогодні в Україні починається вакцинація препаратом  AstraZeneca, що прибув 23 лютого. У суспільстві досить скептичні настрої як щодо цієї вакцини, так і щодо вакцинації взагалі. При цьому головний санітарний лікар Віктор Ляшко не вважає інформаційну кампанію на підтримку вакцинації від COVID-19 — провальною. "Коментарі" вирішили запитати у експертів, чи згодні вони з такою думкою? Як вони оцінюють дії української влади в рамках "вакцинного кейса"? Чому в нашій країні склалося таке становище?

Вакцинація в Україні: неготовність суспільства або провальна інформаційна кампанія

Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Влада не забезпечила Україні місце за вакциною ближче до каси, а інформаційна кампанія провалена

Соціолог Павло Кутуєв вважає, що і кампанія із закупівлі вакцин, і інформаційна кампанія були провалені українською владою.

"Весь процес був політизований. Але навіть якщо політичний процес винести за дужки, українська влада не продемонструвала гарної агресії, вміння працювати ліктями, щоб забезпечити Україні місце в черзі за вакцинацією ближче до каси. В рамках глобальної ініціативи COVAX, де є можливість отримати вакцини безкоштовно, нічого на цей момент ніхто не почув. З китайською вакциною Sinovac стався скандал в процесі закупівель. У форс-мажорному режимі міністр охорони здоров'я Максим Степанов полетів закуповувати вакцину AstraZeneca до Індії. Причому і вакцина виявилася не та, про яку говорили раніше, і кількість доз — недостатня", — зазначає Павло Кутуєв.

Відомо, що відвантажена перша партія в 500 тис. вакцин AstraZeneca (CoviShield) із заводу-виготовлювача в індійському місті Пуне. Прищепити такою кількістю, за словами соціолога, можна близько 1% від загальної кількості населення для отримання колективного імунітету.

"Міністр обіцяє поставки не менш 17,6 млн доз вакцин від COVID-19 від різних виробників. Але поки це все — очікування. Тоді як фактично вся Європа вже проводить вакцинацію. Навіть в Сербії — не найбагатшій країні, з багатьма проблемами, є доступ до вакцин Pfizer, Sinovac, Супутник V. Прищеплюються хто, чим хоче. Тому що вакцинація — питання не політичне, а гуманітарне ", — підкреслює соціолог.

Інформаційну кампанію щодо вакцинації (не тільки від ковіда, але і від інших хвороб) Павло Кутуєв також вважає повністю проваленою.

"Абсолютно не бачу роботи в цьому напрямку. Вище керівництво країни у світлі скепсису населення щодо вакцинації (близько половини українців, згідно з опитуваннями, до неї не готові), мало б приділяти цьому увагу. Вести просвітницьку роботу, випускати відповідні програми, щоб суспільство розуміло важливість вакцинації. Нічого цього на належному рівні не робили та не роблять", — резюмує Павло Кутуєв.

Ситуація, що створилася, вигідна постачальникам ліків в Україну і аптечним мережам

Політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі впевнений, що ситуація, яка створилася, вигідна постачальникам ліків в Україні, аптечним мережам, чиї інтереси, як і будь-якого бізнесу, лобіюються депутатами.

"Коли пандемія, атмосфера відчаю, велика кількість заражень, в аптеках — ажіотаж. Українці витрачають великі суми грошей на ліки. Тому, уряд закуповує занадто мало вакцин і затягує процес вакцинації, — пояснює експерт. — До кінця року безкоштовно робитимуть щеплення тільки медикам, чиновникам і особам в групі ризику. Прості середньостатистичні громадяни безкоштовних вакцин у 2021 році не отримають. Отже, всі охочі куплять вакцину своїм коштом, і на цьому наживуться постачальники та виробники ліків".

На думку Георгія Кухалейшвілі, Україна ніколи не була і не буде соціальною державою, попри те, що дане положення зазначено в Конституції.

"Влада обслуговує інтереси фармацевтів, а не реалізує програми видачі безкоштовних ліків для людей з рідкісними аутоімунними захворювання, такими як неспецифічний виразковий коліт, Хвороба Крона, синдром подразненого кишківника, хвороба Іценка-Кушинга і т.д. Хоча аналогічні заходи успішно реалізуються в США, Казахстані та Росії ", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, які області першими отримають вакцину від коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини