Головна Новини Суспільство медицина Україна продовжить медреформу і розпочне централізовану закупівлю ліків – меморандум МВФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна продовжить медреформу і розпочне централізовану закупівлю ліків – меморандум МВФ

З меморандуму МВФ за новою програмою stand by випливає, що медична реформа буде продовжена зі збереженням ролі НСЗУ та «Медзакупівель України»

12 червня 2020, 16:07 comments1440
Поділіться публікацією:
У рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом Україна планує продовжити впровадження медичної реформи, а ліки закуповувати централізовано через ProZorro. Про це йдеться у Листі про наміри та Меморандумі про економічну і фінансову політику щодо нової програми Stand-by для України.

Так, впровадження реформи охорони здоров’я у 2020 році передбачає поширення нового режиму фінансування на ланки вторинної та спеціалізованої допомоги. З 1 квітня розпочато рефінансування системи охорони здоров'я, що розширює стратегічні закупівлі медичних послуг Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на невідкладну, інтенсивну та спеціалізовану допомогу. При цьому, НСЗУ, що фінансується з держбюджету, буде функціонувати як єдиний платник в галузі охорони здоров'я та ретельно контролюватиме надання послуг та фінансові результати діяльності постачальників.

Україна продовжить медреформу і розпочне централізовану закупівлю ліків – меморандум МВФ

Повідомляється, що будуть трансформовані постачальники медичних послуг у некомерційні юридичні особи комунальної власності, а їхнє фінансування базуватиметься на контрактах, укладених з НСЗУ. Крім того, Україна зобов’язується завершити створення визначеного пакету медпослуг, що фінансується НСЗУ, включаючи первинну, спеціалізовану, паліативну та невідкладну допомогу. Попит контролюватимуть за допомогою фінансових стимулів для постачальників послуг, одночасно надаючи можливість запровадити доплату для пацієнтів, у разі необхідності, забезпечуючи покращення доступності та якості послуг.

Щодо системи медичних закупівель, то МОЗ продовжуватиме аутсорсинг закупівлі ключових лікарських препаратів авторитетним міжнародним організаціям. Поряд з цим впроваджуватимуть пілотну централізовану закупівлю ліків через новостворене державне підприємство "Медичні закупівлі України". Робитимуть це за допомогою системи ProZorro, відповідно до Закону про державні закупівлі, а також врахують міжнародну практику прозорості, підзвітності та конкуренції.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пояснив, чому на початку епідемії коронавірусу в Україні медичні засоби закуповували з-за кордону. Поряд з цим, гарант наголосив – Україна при медичних закупівлях має надавати перевагу виробникам вітчизняного фармринку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини