У МОЗ закликали вакцинуватися навіть при наявності антитіл до коронавірусу

Антитіла, які формуються після одужання, відрізняються від тих, до яких формується імунна відповідь при вакцинації

Центр громадського здоров'я МОЗ України (ЦГЗ) закликав українців вакцинуватися від коронавірусу навіть за наявності антитіл. У ЦГЗ пояснили, що не всі антитіла здатні захистити організм від повторного захворювання. Про це йдеться на сайті ЦГЗ 18 березня.

У ЦГЗ підкреслили, що тільки антитіла, які виробляються після вакцинації, можуть захистити від тяжкого перебігу Covid-19 і госпіталізації.

"Зараз вчені констатують, що наявність антитіл не є гарантією того, що людина не захворіє. Станом на 16 березня зафіксовано 1362 особи, які знову захворіли на Covid-19 після одужання. Терміни повторного зараження варіюються від 2 до 8 місяців", - розповів гендиректор ЦГЗ Роман Родина.

Як пояснили в ЦГЗ, антитіла, які формуються після одужання, відрізняються від тих, до яких формується імунна відповідь при вакцинації.

"Ті, хто має антитіла після хвороби, однаково повторно хворіють. Ми точно знаємо, що вакцини працюють, - рівень захворюваності серед вакцинованих практично не зростає, а якщо і є випадки, то вони не важкі. Серед невакцинованих -рівень хворих зростає", - додав очільник Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Як раніше повідомляли "Коментарі", Гібралтар першим у світі завершив Covid-вакцинацію дорослого населення. Повідомляється, що близько 26 тисяч жителів території у віці від 18 років отримали обидві дози вакцини, яку доставляли з Великобританії. Зазначимо, що загальне населення Гібралтару становить 35 тисяч осіб. Серед лідерів Covid-вакцинації також знаходиться Ізраїль. У країні 5,1 мільйона осіб отримали першу дозу вакцини, а 4,4 мільйона - другу.