Пояснює МОЗ: що робити батькам, які не бажають вакцинувати дітей

Відповідальність за відмову буде покладена виключно на батьків

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу, який відбувся 30 листопада, зазначив, як діяти батькам, які відмовляються робити дітям щеплення від інфекційних хвороб.

Ляшко зазначив, що в законопроект "Про систему суспільного здоров'я" додано кілька важливих пунктів, які стосуються вакцинації. Якщо раніше в переліку було 10 обов'язкових щеплень, то зараз їх стало на одну більше. У список додали антиген від пневмококової інфекції (може викликати синусит, бронхіт, артрит, сепсис, - прим. авт.).

Також головний санлікар наголосив, що на законодавчому рівні регулюється питання презумпції згоди на проведення профілактичних щеплень. У разі прийняття законопроекту, батькам, які відмовляються вакцинувати своїх дітей потрібно буде написати відповідну заяву. Але при цьому, вони повинні ознайомитися з можливими ризиками та наслідками такого рішення, адже відповідальність за відмову від щеплення повністю лежатиме на них.

Ляшко також розповів, що антивакцинатори продовжують критикують багато норм, прописаних в законопроекті, хоча вони вже діють на території України й не є чимось новим для громадян. Йдеться про статтю, яка не дозволяє невакцинованим дітям відвідувати дитячі садки та школи.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чи допоможе вакцина проти коронавірусу зупинити пандемію в Україні.