Омікрон обходить імунітет ковід-вакцин, – дослідження

Британські вчені виявили, що режими дводозової вакцини проти COVID-19 не викликають достатньої кількості антитіл проти варіанта "Омікрон"

Повний курс вакцинації не може гарантувати людському організму захист від нового штаму коронавірусу "Омікрон". Дві дози вакцини формують імунітет з кількістю антитіл, яке недостатньо для того, щоб стати щитом на шляху до попадання нового вірусу в організм. Також недостатньо антитіл в організмі тих людей, які перехворіли нещодавно на коронавірус. Є дуже великий ризик заразитися і отримати ускладнення від хвороби. Як інформує портал "Коментарі", такого висновку дійшли британські вчені, пише Reuters з посиланням на дослідження.

У дослідженні брали участь люди, які раніше пройшли повний курс вакцинації препаратами AstraZeneca-Oxford (AZN.L) або Pfizer-BioNTech (PFE.N).

При цьому вчені звертають увагу на той факт, що досі немає точних доказів, що низький рівень антитіл точно може призвести до того, що на людину, яка захворіла на новий штам "Омікрон", чекає важке перебіг хвороби.

Професор Оксфорда Метью Снейп звертає увагу на те, що результати дослідження є дуже важливими для людства, але вони не є точною гарантією того, що повний курс вакцинації однаково буде неефективним для всіх людей. Адже велику роль грає клітинний імунітет, який кожна людина може мати різні рівні захисту.

Читайте також на порталі "Коментарі" - світом розповсюджуються нові небезпечні штами коронавірусу "Омікрон" та "Дельта". У ВООЗ розповіли, який із штамів небезпечніший і може більше загрожувати людству. Перше, що вже підтверджено вченими та медиками – "Омікрон" має велику заразність і саме тому дуже швидко передається світом.