Медики пояснили причини підвищеного показника смертності від COVID

Фахівці пов'язують кількість смертей з новими мутаціями захворювання

На думку провідних медиків країни, підвищений показник смертності від COVID в Україні пов'язаний з більш агресивними мутаціями захворювання, здатних вражати більше людей. Відзначається, що кількість летальних випадків в країні протягом двох місяців не опускається нижче 300. Про це фахівці розповіли виданню OBOZREVATEL.

"У відділеннях інтенсивної терапії ковідних госпіталів досі перебувають дуже важкі хворі, через що виріс відсоток летальності. Тому збільшення смертей можливо і за таким статичним принципом", - припустив Володимир Широкобоков, український професор, мікробіолог, вірусолог і академік НАН.

Інфекціоніст Сергій Крамарєв зазначає, що в цілому летальність в країні крутиться навколо 2%, що не перевищує показник смертності від коронавірусу в інших країнах. Однак такі мутації захворювання, як британська або південноафриканська, можуть викликати тяжчий перебіг коронавірусу, надалі збільшення летальних випадків.

"Нові штами все більше вражають вже навіть і дітей. Тобто вони не тільки передаються швидше, але і викликають значно складніше перебіг, ніж було раніше. А чим важче захворювання - тим частіше буває і смертність", - сказав фахівець.

Нагадаємо, що за словами заступника міністра охорони здоров'я, головного санітарного лікаря України Віктора Ляшко, в Міністерстві охорони здоров'я очікують нову хвилю COVID-19 в період осені-зими, оскільки саме в цей час починається сезон грипу. Санітарний лікар не виключає, що нова коронавірусна хвиля може виникнути і раніше, в разі активного поширення нових штамів захворювання.