Головна Новини Суспільство медицина Коронавірус в Україні: причини нового витка епідемії
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус в Україні: причини нового витка епідемії

Видання «Коментарі» розпитало експертів про можливі причини зростання інфікованих, а також про те, до чого може призвести потенційне посилення карантинних заходів

15 червня 2020, 11:40 comments6768
Поділіться публікацією:

Після послаблення карантину в Україні спостерігається сплеск захворюваності. Ще 656 осіб захворіли на коронавірус. Всі вони отримали позитивні тести на COVID-19 протягом доби. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я. Коронавірус, схоже, і не думає послаблювати хватку. За добу в Україні виявили на 8 нових випадків більше, ніж днем раніше. Разом з тим, сьогоднішній показник не рекордний. Нагадаємо, що в суботу було понад 750 нових інфікованих за день.

Коронавірус в Україні: причини нового витка епідемії

Варто відзначити, що різко впав показник тих, хто від коронавіруса одужав. Раніше таких людей було по кілька сотень в день . Нині їх всього 171. Загальне число тих, хто переміг COVID-19, досягло 14 253 людини.

"Чіткого пояснення новому спалаху влада не дала"

Олексій Розумний, провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова, звертає увагу, що приблизно з кінця травня офіційна статистика, яку публікує МОЗ, свідчить про істотне зростання кількості зареєстрованих випадків Covid за добу.

"Чіткого пояснення цієї тенденції суспільству так і не було озвучено, – підкреслює Олексій Розумний. – Одні представники влади пояснюють її запізнілою реєстрацією результатів тестувань за попередні дні, інші тлумачать як реальне погіршення епідеміологічної ситуації через недотримання громадянами карантинних заходів. У підсумку це підриває довіру до офіційних джерел інформації і створює сприятливий ґрунт для різноманітних теорій змов".

Що стосується можливого посилення обмежувальних заходів, то, згідно з попередніми заявами міністра охорони здоров'я, в умовах "адаптивного карантину" це рішення перекладається на органи місцевого самоврядування, нагадує експерт.

"Досить дивно бачити такий "ліберальний" підхід після того, як ще недавно президент публічно погрожував деяким мерам кримінальною відповідальністю за нехтування карантинними обмеженнями, – підкреслює Олексій Розумний. – На мою думку, причина такого "ліберального" повороту в тому, що повторне посилення карантину вже не буде популярним рішенням. Страх перед епідемією, що охопила суспільство в березні-квітні, значною мірою  минув. Президент вже встиг "заробити" в тих умовах лаври ефективного борця з епідемією. І тепер, коли так невчасно з'явилися ознаки "другої хвилі", просто намагається перекласти відповідальність на місцевий рівень".

Проблема в тому, продовжує експерт Центру Разумкова, що лідери місцевого самоврядування при прийнятті рішень також будуть орієнтуватися, насамперед, на громадську думку. Адже зовсім скоро – місцеві вибори.

"Отже, у разі погіршення епідеміологічної ситуації, ми почуємо багато взаємних звинувачень по лінії "центральна влада – місцеве самоврядування", – прогнозує Олексій Розумний. – На жаль, така політизація явно не сприяє ні ефективній протидії Covid, ні захисту населення від негативних економічних наслідків".

Пандемія Covid є не просто загальнонаціональною, а й глобальною проблемою. І відповіддю на неї, на думку експерта, повинна бути системна державна політика у тісній координації з міжнародною спільнотою.

"Рішення про введення тих чи інших обмежувальних заходів має ґрунтуватися на професійній аналітиці, а не на міркуваннях захисту чиєїсь репутації", – резюмує Олексій Розумний.

"Безпечність українців погіршує ситуацію"

Експерт у сфері права і політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко з жалем відзначає, що багато українців живуть, покладаючись на "авось".

"Люди думають: "Авось пронесе, може мене не торкнеться". Але, як бачимо, вірус торкається навіть високопоставлених людей. Досить згадати позитивний тест у дружини президента, першої леді — Олени Зеленської, – зазначає експерт. – І президент тепер змушений обмежити контакти, перебуваючи фактично в робочій самоізоляції".

Михайло Дяденко впевнений, що необхідно максимально дотримуватись карантинних заходів: перебувати в масках у громадських місцях, максимально виконувати вимоги гігієни, якнайчастіше дезінфікувати приміщення та громадський транспорт.

"Вірус нікуди не подівся, – підкреслює експерт. – А через безпечність українців ситуація може погіршитися. І тоді уряду знову доведеться повертатися до більш жорстких карантинних заходів. Звичайно, влада буде зважувати всі "за" і "проти". Адже навіть заходи, які діють нині, викликають неприйняття. А їх посилення може призвести до ще більшого зниження рейтингу... Тому влада буде обережною. Але якщо знадобиться, думаю, посилить карантин. Минулий приклад – введення обмежувальних заходів на випередження – добре себе показав. У нас був не такий трагічний сценарій, як у ряді інших країн. Але зараз є певні ризики".

"Новий карантин вплине на рейтинги політиків"

Експерт Інституту постінформаційного суспільства Дмитро Золотухін зазначає: "Останні місяці продемонстрували, що для боротьби з пандемією набагато більше значення має питання комунікації і психології. Безліч неприємних для урядових структур ситуацій за останні роки показали, що представники "влади" не мають права кричати "вовки!", як це робив хлопчик-пастушок у старій казці".

У зв'язку з цим Дмитро Золотухін нагадує, скільки проблем приніс кейс з фейковим замахом на журналіста Аркадія Бабченко.

"Саме тому мені здається, що крилаті фрази головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка про те, що "закриття парків — це для відчуття тривоги", і президента Володимира Зеленського про те, як він хотів захворіти на COVID-19 — грають проти них самих, – говорить експерт Інституту постінформаційного суспільства. – Перша хвиля з карантином далася людям дуже важко. Тому, якщо зараз виникне необхідність відновити якісь карантинні процедури, то "зелені" рейтинги однозначно підуть вниз. В першу чергу через такі фрази, які нівелюють величезну проведену  роботу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини