Експерти з компанії Pfizer обіцяють адаптувати свою вакцину до штаму Omicron

ЄС також планує взяти під контроль ситуацію з пропагандою та гібридними загрозами на тему пандемії

Американська компанія Pfizer зможе адаптувати свою вакцину до нового варіанта коронавірусу Omicron за 100 днів. Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час пресконференції у Ризі (Латвія). ЄС також планує взяти під контроль ситуацію із пропагандою та гібридними погрозами на тему пандемії.

“Ми переконані, що для того, щоб приймати правильні рішення та діяти своєчасно та активно, нам потрібні правильні інформаційні та аналітичні можливості по всьому ЄС. І тому ЄС потрібний власний Спільний центр щодо аналізу ситуації”, – сказала вона.

Протягом наступних 2-3 тижнів вчені збирають інформацію про варіант COVID-19 Omicron, а Єврокомісія активізує вакцинацію та необхідні санітарні заходи.

"Якщо небезпека вірусу буде доведена – Pfizer адаптує свій препарат до нового штаму протягом 100 днів", – додала Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо, фармацевтична компанія Pfizer дозволила 95 розвиненим країнам світу виробляти та продавати експериментальні пігулки проти коронавірусу. Про це повідомляє ВВС. Дозвіл передбачений спеціальною угодою з некомерційним фондом "Патентний пул лікарських засобів" за підтримки ООН. Він дозволить зробити лікування коронавірусу таблетками доступним для 53% населення світу.

У заяві Pfizer із цього приводу йдеться, що договір дозволить на місцях робити таблетки, щоб "полегшити доступ до них населення світу". Також у Pfizer пояснили, що не отримуватимуть ліцензійні платежі за продаж таблеток у країнах з низьким рівнем доходу, а також – у розвинених країнах, доки коронавірус залишатиметься проблемою у сфері надзвичайних ситуацій, пов'язаних із охороною здоров'я.