Ціни на ліки в Україні зросли на 20-25%: які причини й що відповіли в Держлікслужбі

Зростання цін на лікарські засоби в Україні: нардеп пропонує шляхи вирішення

Українці скаржаться на зростання цін на лікарські засоби протягом останніх трьох місяців, адже ті подорожчали на 20-25%, а деякі препарати зросли в ціні до 40%. У Держлікслужбі та Аптечній професійній асоціації пояснили причини. Про це написав народний депутат та голова комітету здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За його словами, представники Аптечної професійної асоціації заявляють, що справа не в збільшенні націнки на препарати, які відпускаються в аптечних пунктах. На зростання цін вплинули: зміни курсу долара та євро, зростання ціни на бензин та дизпаливо, ускладнення логістики імпортних ліків, відсутність обігових коштів у аптечних мережах, місцями кадровий дефіцит, зниження обсягів продажу, необхідність шукати ресурси на відновлення роботи аптек на деокупованих територіях.

Як повідомив заступник керівника Держлікслужби Володимир Короленко, зміни цін на ліки в аптеках відслідковують щотижня. Держлікслужба перевіряє вартість 20 основних препаратів, до яких належать серцево-судинні препарати, анальгетики, противірусні, від гіпертонії тощо. Однак про результати перевірок мереж Держлікслужба так і не повідомила у відповіді на депутатське звернення.

Михайло Радуцький пропонує методи вирішення проблеми. Серед них відновлення діяльності якомога більшої кількості аптек в регіонах та легальна онлайн торгівля ліками, кредитування аптечних мереж. Для торгівлі в інтернеті до лютого були ухвалені всі нормативно-правові акти.

Як писав портал "Коментарі", штаб Сергія Притули допомагає ліками не лише військовим.