Чому нова хвиля коронавірусу може накрити Україну вже влітку — НАН

Більш заразний дельта-штам ковіду може прийти в Україну з Росії

Попри перебування в "зеленій" карантинній зоні, Україна все ще бореться з пандемією коронавірусу, як і інші країни світу. Раніше дослідники прогнозували, що нова хвиля захворювання може припасти на осінь 2021 року, проте, судячи з інформації Національної академії наук, її ймовірність стала значно ближчою.

Завдяки спеціальним математичними розрахунками дослідники НАН перевіряли, як коронавірусна епідемія збирається розвиватися далі на території України. Поки прогнози не надто оптимістичні — ще до кінця літа в нашій країні може початися масове захворювання особливо заразним дельта-штамом COVID-19.

Вчені відзначають, що він більш ніж у півтора раза заразніший за альфа-версію коронавірусу, і протікає набагато тяжче. Крім цього, стан пацієнтів, які підхопили цей штам, частіше вимагав підключення до апаратів штучної вентиляції легень.

Дослідники НАН б'ють на сполох через зростаючу кількість осередків захворювання дельта-штамом в деяких країнах Європи, а також у Росії. Судячи з останніх даних, чверть хворих на "корону" росіян зіткнулися саме з вірусом категорії "дельта".

На думку українських вчених, владі слід вжити додаткових заходів безпеки. Вони можуть полягати в посиленні контролю над міграційними процесами (особливо, з Росії), а також прискорити темпи масової вакцинації українського населення до настання осені.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як в Україні ставляться до ідеї почати вакцинувати дітей від коронавірусної хвороби. Більше деталей — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи чекати нашій країні додаткових поставок протиковідної вакцини з США.