Чим відрізняються 11 кращих вакцин від Сovid-19 - огляд

За даними ВООЗ, 11 вакцин в світі знаходяться на завершальній стадії випробувань

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), поки світ бореться з пандемією коронавірусу, 48 потенційних вакцин зараз проходять випробування на людях, але тільки 11 знаходяться на завершальній стадії. Кожен з 11 використовує інформаційну РНК, технологію інактивованих вірусів, вірусні вектори або рекомбінантні білки.


РНК

Вакцини, що використовують Messenger RNA, здаються найбільш "просунутими". Вони застосовують інноваційну технологію, яка вводить "генетичні інструкції", відомі як РНК-месенджер, в клітини людини, щоб змусити їх виробляти білки або антигени. Потім ці білки передаються імунній системі, яка виробляє антитіла.

- Pfizer: американський гігант і його німецький партнер BioNTech подали заявку на екстрене використання в Управління з контролю за продуктами й ліками США. Вакцина може бути доступна до кінця цього року. Обидві компанії в цьому місяці представили проміжні результати своїх випробувань Фази 3, показали ефективність понад 90%.

- Moderna: американська біотехнологічна компанія оголосила в понеділок, що її вакцина ефективна на 94,5% і планує виробити 20 мільйонів доз до кінця цього року.


Інактивована вірусна технологія

Багато вакцин засновані на цій технології, в якій "інфекційні агенти" COVID-19 піддаються хімічній або термічній обробці й втрачають свою токсичність, зберігаючи при цьому здатність викликати імунну реакцію. Це найбільш традиційний метод вакцинації.

- Sinovac: китайська біотехнологічна компанія запустила тест фази-3 для свого "CoronaVac" на тисячах добровольців, в основному в Бразилії.

- Ще одна китайська лабораторія Sinopharm запустила в продаж дві вакцини спільно з китайськими дослідницькими інститутами. Китай планує виробити 610 мільйонів доз вакцин проти COVID-19 до кінця цього року і вже дав зелене світло на використання деяких з них в екстрених випадках.

- Індійська компанія Bharat biotech, зі свого боку, в листопаді розпочала набір майже 26000 осіб для свого COVAXIN, розробленого за підтримки уряду Індії, і планує зробити вакцину доступною в першій половині 2021 року.


"Вірусні вектори"

Вакцини з "вірусним вектором" використовують в якості господарів інші, невірулентні віруси, трансформуючи їх. Модифікований вірус проникає в клітини вакцинованої людини, які потім виробляють білок, типовий для Sars-Cov-2, тим самим навчаючи його імунну систему розпізнавати його.

- AstraZeneca, англо-шведська група й Оксфордський університет: в їх вакцині як "вірусний вектор" використовується аденовірус. Результати тесту очікуються в цьому році.

- Johnson & Johnson: ця американська компанія запустила два клінічних випробування свого препарату, що складається з модифікованого аденовірусу. У всьому світі в цьому випробуванні візьмуть участь 90000 учасників. Результати очікуються в першому кварталі 2021 року.

- CanSino Biological: китайська компанія розробила "Ad5-nCoV", вакцину на основі аденовірусу. Фаза 3 випробувань запущена в Мексиці, Росії та Пакистані.

- Супутник V: розроблений Центром епідеміологічних досліджень "Гамалія" Міноборони Росії. Він заснований на використанні двох вірусних векторів, двох аденовірусів. Нещодавно Росія оголосила, що його ефективність становить 92%. Інститут Гамалії звинувачують в порушенні протоколів для прискорення наукового процесу. Багато високопоставлених російських чиновників заявили, що їм вже вводили вакцину Sputnik V.


Рекомбінантний білок

- Novavax: американська біотехнологічна компанія розробляє так звану "суб-унітарну" рекомбінантну вакцину. Новий коронавірус має точки (вірусний білок) на своїй поверхні для контактування з клітинами. Ці білки можна відтворити, а потім ввести в імунну систему, щоб змусити її реагувати. У вересні Novavax запустила 3-ю фазу випробувань в Великобританії, а в кінці листопада планується запустити випробування в Сполучених Штатах. Очікується, що попередні дані з'являться до першого кварталу 2021 року.