Багаті країни скуповують вакцини від Covid-19: що в цій ситуації робити бідним

Країнам з менш розвиненою економікою може не вистачити вакцини

Багаті країни скуповують величезні партії вакцин від Covid-19, через що менш забезпеченим країнам її може просто не вистачити. Про це заявила коаліція НКО People's Vaccine Alliance.

Компанія Airfinity провела дослідження, згідно з яким розвинені країни закупили 53 відсотки всіх світових вакцин. А близько 67 держав можуть залишитися без вакцини.

Такі країни, як ЄС, США, Канада, Австралія, Великобританія і Японія на даний момент викупили майже всі дози вакцини Moderna і 96% доз вакцини Pfizer / BioNTech.

А ось кому пощастило набагато менше, так це Україні, Пакистану і М'янмі. Економічна ситуація цих країн зможе забезпечити вакцину лише одному пацієнту з десяти.

Глава Airfinity Расмуса Бек Хансен заявив, виробники трьох перспективних вакцин - AstraZeneca, Pfizer і Moderna - в наступному році мають намір випустити 5,3 млрд доз своїх вакцин. Цього буде достатньо, щоб прищепити до 3, 1 млрд осіб.

Країни, які опинилися в зоні ризику, швидше за все, будуть чекати допомоги від міжнародної ініціативи COVAX, заснованої швейцарським приватним партнерством Gavi і підтримуваної ВООЗ.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чи може вакцина від COVID-19 впливати на генетичний код людини. Виникнення побічних ефектів від вакцини не виключається, але вони обов'язково повинні бути описані в інструкції до неї. До того ж, в майбутньому знадобиться провести ще не одне детальне дослідження, оскільки кількість пацієнтів в рази збільшиться, а значить з'явиться більше зауважень щодо ймовірності побічних дій.