Велика таємниця "Титаніка": чому на кораблі не знайшли жодного тіла

Серед уламків "Титаніка", який понад століття лежить на дні океану, не було знайдено жодного людського тіла.

В ніч на 15 квітня 1912 року британський корабель "Титанік" зіткнувся з айсбергом в Атлантичному океані та затонув. На момент аварії на борту корабля перебувало 2208 людей з яких понад 1500 загинуло. Однак, попри сотні занурень та використання спеціальної підводної техніки для знімання, на затонулому "Титаніку" не знаходили жодних скелетів чи кісток людей.

"Титанік" затонув у 1912 році, але знадобилося 73 роки, щоб знайти його уламки. Лише у вересні 1985 року знайшли котел "Титаніка", а згодом в об’єктиви пошукових батискафів потрапила носова частина корабля. Крім того, для дослідників стало несподіванкою, що ніс і корма корабля знаходиться одна від одної на 600 м. До того моменту вважалося, що "Титанік" затонув цілим.

Після досліджень корабля різними видами техніки, виявилось, що на ньому немає тіл загиблих. Це підтверджує режисер культового фільму "Титанік" Джеймс Кемерон, який 33 рази занурювався до корабля.

"Я не бачив жодних людських останків. Ми бачили одяг. Ми бачили пару туфель, але ми ніколи не бачили людських останків", - сказав Кемерон.

Вчені пояснюють відсутність скелетів та інших людських останків на "Титаніку" кількома причинами. Попри те, що на "Титаніку" було недостатньо рятувальних шлюпок, більшість пасажирів та членів екіпажу встигли одягнути рятувальні жилети. Таким чином, вони могли тривалий час лишатись на плаву у холодній воді, а їх тіла віднесло течіями від уламків корабля.

Ще однією причиною відсутності тіл на "Титаніку" завдячують роботі падальників – риб та інших організмів. Крім того, дослідник морських глибин Роберт Баллард вказує на проблему з карбонатом кальцію на глибинах понад 900 метрів.

"Вода в глибокому морі недостатньо насичена карбонатом кальцію, з якого, здебільшого, зроблені кістки. Наприклад, на "Титаніку" та "Бісмарку" ці кораблі знаходяться нижче компенсаційної глибини карбонату кальцію, тому коли тварини їдять плоть і оголюють кістки, кістки розчиняються", - пояснює Баллард.

Дослідники припускають, що в деяких закритих частинах корабля, наприклад у машинному відділені, все ще можуть бути тіла загиблих. Однак через 112 років після катастрофи "Титаніка", такі пошуки швидше за все будуть марними.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про невідомі факти про аварію "Титаніка".

Також "Коментарі" писали, що вчені зруйнували великий міф про острів Пасхи.