Цікавий факт про ртутний градусник, про який ви навряд чи замислювалися

Конструкція градусника така лише тому, що якби ртуть відразу після вимірювання температури самостійно стікала в свій резервуар, то зафіксувати результат вимірювання було б набагато складніше

Вже більше 3 століть пройшло з моменту винаходу ртутного градусника. Користуючись ним для вимірювання температури тіла, навряд чи ви задавалися питанням, а чому ж після кожного використання градусника потрібно струшувати його, щоб скинути показання, на які вказує ртутний стовпчик. Портал Вillionnews.ru вирішив ввести вас в курс справи!

Конструкція градусника складається зі скляної трубки-корпусу, шкали, і тонкої скляної трубки з колбою, яка наповнена рідким металом-ртуттю. Ртуть при нагріванні і охолодженні змінює свій обсяг рівномірно - на цьому і заснований принцип роботи вимірювального пристрою - зміна температури призводить до зміни обсягу ртуті.

Після того як температура тіла була виміряна, ртуть не повертається до свого вихідного положення, з якого було розпочато процес. Чому? Справа в тому, що скляна трубка градусника має дуже маленький діаметр, через нагрівання тиск в колбі з ртуттю збільшується, метал дробиться на багато маленьких кульок, які рухаються по трубці. При досягненні потрібного значення вони об'єднуються в одне ціле, яке "крупніше" кульок. Тому ртуть не повертається в колбу через конструкцію самого градусника - вузького "горлечка" між колбою і трубкою.

При струшуванні пристрою створюється потрібний тиск, під впливом якого крапельки ртуті повертаються через цей вузький капіляр між колбою і трубкою.

Раніше "Коментарі" розповідали про і цікаві фактах щодо тварин, які навряд чи вивчалися в шкільному курсі