Головна Новини Суспільство неймовірно Алькатрас: історія найзахищенішої в'язниці в історії США
commentss НОВИНИ Всі новини

Алькатрас: історія найзахищенішої в'язниці в історії США

Алькатрас – острів, який став символом неприступності

12 червня 2024, 12:30
Поділіться публікацією:

Острів Алькатрас, відомий як "Скеля", уособлює одну з найзнаменитіших і найнеприступніших в'язниць в історії США. Розташований у затоці Сан-Франциско, цей острів спочатку використовувався як військова в'язниця, а з 1934 по 1963 функціонував як федеральна в'язниця максимальної безпеки.

Алькатрас: історія найзахищенішої в'язниці в історії США

Історія Алькатраса: від форту до федеральної в'язниці

Військовий початок та перетворення на в'язницю

Історія Алькатраса почалася в середині 19 століття, коли на острові було збудовано першу військову в'язницю. Під час Громадянської війни у США там утримувалися військовополонені. З 1909 року почалося будівництво нової будівлі, яка пізніше стане зловісною федеральною в'язницею.

Епоха федеральної в'язниці

З 1934 Алькатрас отримав статус федеральної в'язниці. Установа була призначена для найнебезпечніших злочинців країни, які вже намагалися втекти з інших в'язниць. Серед знаменитих ув'язнених острови можна виділити Аль Капоне, Роберта Френкліна Страуда, відомого як "Людина-птах з Алькатраса", та інших

Алькатрас: історія найзахищенішої в'язниці в історії США - фото 2

Життя за ґратами

Умови у в'язниці були дуже суворими. Ув'язнені проводили майже весь час на самоті, з мінімальним контактом з іншими. Правила були суворими, і кожне їхнє порушення каралося. Вважається, що ці заходи перетворили Алькатрас на символ американської пенітенціарної системи.

Спроби втечі

За час існування в'язниці було зафіксовано 14 спроб втечі, у яких брали участь 36 ув'язнених. Найвідомішою вважається спроба втечі в 1962 році, коли три в'язні змогли втекти і так і не були знайдені, що породило безліч теорій та спекуляцій. Проте більшість спроб втечі закінчувалися невдало, підтверджуючи репутацію Алькатраса як неприступної фортеці.

Закриття в'язниці

У 1963 році в'язниця була закрита з низки причин, включаючи високі витрати на утримання установи та серйозні проблеми з постачанням прісної води на острів. Після закриття острів став популярною туристичною пам'яткою та частиною Національного парку.

Спадщина Алькатраса

Сьогодні Алькатрас служить нагадуванням про темний бік американської виправної системи, залишаючись однією з найпривабливіших та загадкових історичних точок у Сан-Франциско. Щорічно його відвідують тисячі туристів, які прагнуть дізнатися більше про історію острова та його роль в американській культурі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини