Міністерство Щастя, Людина-Павук і кровна помста: про що люди пишуть президенту (ФОТО)

На сайті електронних петицій українці висловлюють свої прохання (і вимоги) до нинішньої влади - і іноді це дуже кумедно

Якщо коли-небудь ви засумували, знайте, що в Україні існує абсолютно безкоштовний і дуже доступний спосіб підняти настрій. Мова не про якісь препаратах або ще чимось незаконному, а про портал е-петицій на сайті Президента України. Кореспонденти видання "Коментарі" вирішили зібрати для вас найцікавіші прохання до вищої влади.

Відразу попередимо, що місцями може бути не дуже весело, а навіть злегка сумно або, скоріше, філософськи. І все ж - не менш цікаво.

Почнемо з самих "насущних" проблем для українського народу. Ні, це не підвищення зарплат або зниження цін/тарифів, це - зміна назви нашої держави або ж державних символів. Цілком можливо, що подібні звернення до президента з'являються на порталі щомісяця, якщо не щотижня.


Найчастіше пропонується змінити назву "Україна" на "Русь" або "Київська Русь", ну, щоб все було історично відповідно. А ось що стосується Гімну, то для зміни його мелодії пропонували стільки варіантів, що все і не згадаєш. З останніх - композиція "Україна" виконавця Тараса Петрененка.


З найважливішим розібралися, йдемо далі. А далі у нас - робота органів влади, законодавчий процес і інші важливі штуки.

Зі свіжішого - новий кандидат на головне крісло в Міністерстві культури. Винахідливі українці пропонують на це місце відомого телеведучого Дмитра Комарова. Правда, незрозуміло, як він буде поєднувати свої туристичні вояжі по Україні та за кордон з роботою в держструктурі. Та й пост поки що зайнятий Олександром Ткаченком. Схоже, трохи мимо.


Гортаємо далі. І тут у нас - пропозиції законопроектів. Хтось ось пропонує узаконити спосіб "кровної помсти" (Кримінальний Кодекс? Ні, не чули!), А хтось - заборонити українцям аніме.

"Крім східного ворога є ще один схід - аніме. Воно знищує українськість в самому зародку. Діти, які бігають в костюмах Наруто вулицями, замість того, щоб косплеєм козаків і Козачок! Невже ми просто так віддамо нашу українську культуру, нашу вишиванку, сало, борщ, пісні на потіху ворогам? Ні! " - пише автор петиції, пропонуючи криміналізувати даний вид кінематографа.

І адже навіть не зрозумієш - людина серйозно або стібеться?

До речі, ще про заборони! Дуже багатьом українцям не подобається наявність в нашій країні можливості користуватися соціальними мережами. Тому на регулярній основі до президента летять прохання про блокування Instagram, Facebook та інших сайтів.

Раніше ще просили розблокувати доступ до "Вконтакте" і "Однокласників". Але тепер уже кажуть, мовляв, раз не дозволяєте, то створіть щось наше, рідне. А то, бачте, біда - більше ніде знайомитися. І люди, замість того, щоб розмовляти один з одним, починають пити, кричати, ламати лавочки, бити ліхтар ... Цікавий логічний ланцюжок виходить.


До речі, про прохання створити! Ще деяким українцям не вистачає державного сайту, де можна було б залишити свої ідеї, пов'язані з науковою сферою. Сама по собі ініціатива непогана, але, якщо задуматися, то... У нас уже є портал з електронними петиціями президенту, хіба потрібно щось ще?


І, власне, про президента. Про Володимира Зеленського населення, до речі, вельми дбає. Іноді всерйоз - і пропонують підписувати петиції про гарний настрій і міцне здоров'я гаранта. Іноді жартома - і тоді вже летять варіанти з присвоєннями різних звань, включаючи "Заслуженого артиста України". І сміх, і гріх, як то кажуть.

До речі, про звання. Можливо, один з небагатьох відповідальних користувачів даного ресурсу вирішив звернути увагу на дійсно важливий момент. Е-петиції є одним із способів народу контролювати владу і доносити до неї свої "хотілки". Однак якщо зайти зараз на портал, то там відразу знайдеться сотня-друга однакових запитів, які тільки забруднюють стрічку прохань.


Тому українець Олександр Винник не придумав нічого кращого, ніж запропонувати присвоїти звання Героя України Пітеру Паркеру. Якщо хто не в курсі сучасних коміксів, то це знаменитий Людина-Павук. Тема у петиції веселий і привертає. А зміст - вельми правильне: поставити на сайт нормального модератора, щоб відсівати подібні "сміттєві" пропозиції.

Ну а далі у нас - все стандартно: щось скасувати / заборонити / дозволити. З неприємних моментів - спроба повернутися в поле впливу Росії, при чому навіть, мова не про соцмережі. Деякі українці ратують за відновлення залізничного та авіаційного сполучення з РФ. Хтось обурений необхідністю платити військовий збір і вимагає його скасувати (ми ж не воююча восьмий рік країна, ви що, куди).

Неоднозначним є і пропозиція додати в назву Одеського парку в іноземній транскрипції ще одну букву "s" ("з"). Можливо, люди все ще не вивчили, що на англійську назву українських міст переводяться з державної мови. А в українському "Одеса" пишеться з однією буквою "с".


З самих нейтральних подібних петицій можемо виділити прохання щодо добробуту конячок. Дивлячись на текст прохання, мимоволі замислюєшся, а чи не самі животинки його складали.


Ну а наостанок ми приберегли для вас одне з найцікавіших, що знайшлося в архівах петиційної стрічки. До вашої уваги - пропозиція створити Міністерство Щастя для українців. І, знаєте, з логікою автора складно не погодитися - такий заклад нам би явно не завадив.


Сподіваємося, що експеримент кореспондентів видання "Коментарі" хоча б трохи підняв вам настрій.

До слова, нагадаємо, що раніше ми розповідали про дуже серйозні речі, пов'язаних з петиціями. Так, деякі українці запропонували легалізувати секс-роботу. Чим аргументують подібне прохання, читайте в нашому матеріалі.