За неотримання повістки від ТЦК штрафуватимуть по-новому: що зміниться

Нардепи дозволять значно швидше штрафувати за повістку від ТЦК

У Верховній Раді планують дозволити спрощення умов для накладення заочних штрафів від ТЦК і арешту рахунків ухилянтів. Про це повідомляє портал “Коментарі” з посиланням на інформацію “Судово-юридичної газети”.

Відповідний законопроєкт 12093 пропонує ухвалити правоохоронний Комітет Верховної Ради. Документом пропонується спростити механізм притягнення до відповідальності ухилянтів за статтями 210 та 210-1 КУпАП, тобто, за порушення правил військового обліку та законодавства про мобілізацію.

За даними ЗМІ, розширюється коло випадків, коли може накладатися заочний штраф без складення протоколу.

У законопроєкті пропонується внести зміни до статті 258 КУпАП - повернення виклику ТЦК з відмітками про невручення чи відмову в отриманні є підставою для того, аби не складати протокол, а відразу винести постанову про “заочний штраф”.

“Протокол не складається у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП, розгляд яких віднесено до компетенції ТЦК, якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик ТЦК, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦК підтвердних документів про отримання особою виклику або про повернення виклику з відмітками про невручення чи відмову в отриманні” - йдеться у документі.

У випадку ухвалення відповідних змін, після повернення “Укрпоштою” неврученого виклику ТЦК зможе відразу скласти постанову про штраф, без необхідності складати протокол.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що змінили терміни прибуття за повісткою.