В Україні хочуть змінити правила вручення повістки: які планують нововведення

Депутати планують затвердити нові правила вручення повістки

Верховна Рада планує внести зміни до закону про мобілізацію, дозволивши вручення повістки електронною поштою та рекомендованим листом. Про це розповів народний депутат від партії "Слуга народу", представник президента у ВРУ Федір Веніславський, повідомляє портал "Коментарі".

Парламентар розповів, що депутати планують прописати у проєкті закону не лише можливість працівниками ТЦК вручати повістку особисто під розпис, а й також за допомогою електронної пошти та рекомендованого листа.

"Повідомлення про надходження рекомендованого листа буде надходити у поштову скриньку, а вже сам лист із повісткою будуть видавати людині особисто в руки представники поштових служб. Це так звана публічна повістка", - розповів Федір Веніславський.

Крім того, за словами нардепа, у змінах до закону про мобілізацію будуть уточнення, що повістку можуть вручати не лише співробітники ТЦК, але й також органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що співробітники ТЦК не мають права вимагати у людей документи на вулиці та вручати повістки, розповів секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко. Він зазначив, що поліція відсторонюється від курйозних випадків затримання осіб працівниками ТЦК заради мобілізації, щоб не потрапити в скандал. Костенко пояснив, що можна зрозуміти в цьому випадку поліцію, ТЦК, які мають плани щодо мобілізації, та людей, яких "незаконно намагаються притягнути" врученням повістки на вулиці. Нардеп анонсував, що до кінця року у співпраці з Міноборони, Генштабу ЗСУ буде створено законопроєкт, який розширить права ТЦК щодо мобілізації в Україні.