Тариф може зрости вже у 2025 році: стало відомо, якою буде вартість електроенергії

Якою може бути вартість електроенергії уже у травні 2025 року

У 2025 році можливе підвищення тарифу на електроенергію. Голова Ради Української Асоціації відновлюваної енергетики Станіслав Ігнатьєв розповів, на скільки може зрости вартість та коли можливе введення нового тарифу. Про це повідомляє портал “Коментарі” з посиланням на інформацію Новини.Live.

Підвищення тарифу на електропостачання можливе уже в травні 2025 року. Нова вартість, ймовірна, 4,7 грн за кВт. Він зазначив, що чині тарифи на світло для населення значно нижчі, ніж гуртові тарифи. Через це формується дефіцит на ринку електроенергії.

“До цього (тарифу, — ред.) ще треба додати податок на додану вартість, ще два тарифи на передачу електроенергії мережами “Укренерго” і розподіл мережами обленерго”, - зазначив експерт.

Ігнатьєв додав, що на оптовому ринку електричної енергії, звісно, вартість електроенергії збільшується через те, що формується дефіцит.

"Додаємо ще імпорт на рівні 1,8 гігават-години в ранковий і вечірній час. У мене є інсайд, що, можливо, буде підвищення в коридорі 25-50 копійок", — пояснив він.

За його словами, до 1 травня 2025 року діє мораторій президента, який забороняє підвищення тарифів. Однак, за словами Ігнатьєва, є ймовірність, що ціни зростуть і раніше травня.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що в Україні суттєво холоднішає — уже найближчими днями очікуються заморозки майже на всій території країни. А з похолоданням прогнозовані обмеження електропостачання. Коли почнуть відключати світло побутовим споживачам, розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.