Стало відомо, яке майно першочергово арештують у випадку несплати штрафу від ТЦК

Яке майно заборонено продавати у випадку несплати штрафу

Військовозобов'язані уже отримують повістки від ТЦК поштою. Відповідно до чинного законодавства, навіть у разі неотримання чи відмови від отримання повістки вона вважається врученою. У такому випадку ТЦК може почати процедуру накладення штрафу. Якщо штраф не сплачено протягом 15 днів, на ухилянтів можуть відкрити виконавчі провадження та почати стягнення з рахунків. Про це повідомляє портал “Коментарі” з посиланням на інформацію “Судово-юридичної газети”.

Видання отримало відповідь на запит з Мін’юсту, де роз’яснили порядок звернення стягнення на кошти та майно у разі несплати штрафу ТЦК. Зазначається, що у разі несплати правопорушником штрафу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби (ДВС) за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

Державний виконавець вживає заходи примусового виконання рішень шляхом звернення стягнення на кошти та майно боржника. Йдеться про арешт майна, його вилучення та примусова реалізація.

Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника.

Стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах.

У разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення невідкладно звертається також на належне боржнику інше майно, крім майна, на яке згідно із законом не може бути накладено стягнення.

Стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця. У разі якщо боржник володіє майном разом з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням виконавця.

“Також слід зазначити, що у разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення коштом іншого майна боржника (частина сьома статті 48 Закону)” - підкреслили у Мін’юсті.

Тобто за законом, якщо сума становить менше ніж 160 тисяч грн, то забирати єдине житло не можна.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що чоловікам дали три дні на отримання повістки.