Ряд соцвиплат з 1 січня продовжили автоматично: кого стосується

Прийнята урядова постанова дозволяє автоматично продовжити ряд соціальних виплат.

27 грудня Кабінет міністрів прийняв постанову, яка дозволить продовжити виплату соцдопомоги, яка мала бути припинена під час воєнного стану. Зокрема, це соціальні виплати для дітей з інвалідністю, а також дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.


Згідно з повідомленням, з 1 січня 2023-го будуть автоматично продовжені такі соціальні виплати та допомоги:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,

  • на дітей, хворих на тяжкі захворювання,

  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів,

  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

  • особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ внаслідок психічного розладу;

  • особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.


Разом з тим, до 31 грудня 2023 року пролонгували перехідний період для виплати щомісячних компенсаційних виплат непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.


Ухвалене рішення покликане спростити “життя” тим громадянам, які об'єктивно мають право на автоматичне продовження виплат, зазначили в Мінсоцполітики. Крім того, у такий спосіб забезпечується адресність допомоги - надання її тим, хто цього дійсно потребує, зауважила профільна міністерка Оксана Жолнович.


Раніше ми повідомляли, що загалом у 2023-му розміри соцвиплат залишаються незмінними, порівняно з попереднім роком. Так, мінімальна зарплата так само становитиме 6 700 грн, мінімальна пенсія за віком - 2 093 грн, прожитковий мінімум — 2 589 грн. Лише у березні обіцяють проіндексувати пенсії на 5,4%.


Як відомо, один зі структурних маяків Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ передбачає підготовку концептуальної записки про те, як реформувати систему соціального захисту України для забезпечення адресної, адекватної та ефективної допомоги населенню з урахуванням потреб нових категорій вразливих груп, зберігаючи фіскальну стійкість.