Правила мобілізації зміняться: що дозволив Кабмін

Військові частини без ТЦК зможуть проводити мобілізацію

Кабінет Міністрів України дозволив військовим частинам проводити мобілізацію без ТЦК. Військові частини можуть мобілізувати резервістів та військовозобов'язаних, які добровільно бажають служити під час мобілізації. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію уряду.

Постанову, яка дає таке право військовим частинам, розробило Міністерство оборони України.

“Відтепер військовозобов'язані та резервісти-добровольці можуть обрати військову частину для служби без звернення до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки”, - пояснюють у Кабміні.

Командирам військових частин надали повноваження безпосередньо:

- ⁠видавати направлення на військово-лікарську комісію для визначення придатності до служби;

⁠- комплектувати бойові частини добровольцями, які бажають служити за призовом під час мобілізації.

Генеральний штаб Збройних сил України визначатиме перелік військових частин, командири яких зможуть здійснювати призов добровольців.

Міністр оборони України Рустем Умєров переконаний, що постанова допоможе максимально ефективно використовувати мотивацію українців захищати свою державу від російської збройної агресії. Вона дає можливість українцям потрапити на військову службу саме в той підрозділ, який обрали.

Тим часом бригади отримали інструменти для проведення якісного рекрутингу, результатом якого є адресний призов добровольців. “Ця постанова є інструментом, що дозволяє суттєво зменшити час рекрутингу й гарантує, що кожен та кожна зможе долучитися туди, де його чи її бажання та вміння збігаються з потребами оборони”, — зазначив міністр.

Ухвалена Урядом постанова вносить зміни до Порядку проведення призову на військову службу під час мобілізації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 16.05.2024 № 560.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, як проводитимуть рекрутинг онлайн в Україні.