Ощабанк програв Росії у Європейському суді: подробиці справи

Боротьбу із російським урядом за кримське майно Ощадбанк веде із 2017 року

Чергове судове рішення Паризького апеляційного суду, пов’язане із анексованим Кримом, завершилося поразкою українського Ощадбанку. Судді раптом підтримали Росію, яка заперечує незаконність переходу активів Ощадбанку у свою власність. Про інцидент інформує "Європейська правда" із посиланням на профільне видання IA Reporter.

Відповідне рішення паризького суду датоване 30 березня. Цим документом скасовується попередній успіх Ощадбанку в інвестиційному арбітражі, де установа намагалася протистояти Росії.

Цікаво, що попереднє рішення арбітражного трибуналу все у тому ж Парижі було ухвалене ще в листопаді 2018 року (через понад півтора року після першого слухання, — ред.). Тоді Ощадбанк мав отримати відповідну компенсацію розміром 1,1 млрд доларів (із відсотками). Саме таких збитків установа зазначала після анексії Кримського півострова Росією та експропріації наявних у місцевих відділеннях (і на рахунках) коштів.

Зазначається, що під час розгляду апеляції судді погодилися з деякими твердженнями росіян. Головним моментом стало посилання на невідповідний договір про захист інвестицій, яким послуговувався Ощадбанк під час судової справи. Після детальної роботи росіяни знайшли "лазівку" у документах: дія договору поширюється на українські інвестиції лише від 1 січня 1992 року. Ощадбанк же відкрив свої представництва в АРК відразу після проголошення Україною незалежності.

Додатково повідомляється, що це рішення може бути оскаржене. Цього разу — вже в касаційному суді.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що Петро Порошенко звернувся до суду. До чого тут Міністерство внутрішніх справ України та чого саме вимагає експрезидент, можна дізнатися у нашому матеріалі.

Також на порталі повідомлялося про те, чому новий суддя Конституційного суду незадоволений власною заробітною платою.